​​NIS Petrol, filiala locala a grupului petrolier sarbesc NIS, controlat de rusii de la Gazprom, a obtinut in data de 28 octombrie 2015 de la ANRE licenta de furnizare a gazelor naturale, valabila pana la data de 31 decembrie 2016, se arata intr-o decizie ANRE publicata miercuri in Monitorul Oficial. In luna aprilie a anului trecut, NIS Petrol a afirmat printr-un comunicat de presa ca explorarea resurselor neconventionale, precum gazele de sist, nu face obiectul activitatii sale.

Decizia ANREFoto: Captura Monitorul Oficial

Precizarile companiei au venit dupa ce presedintele Consiliului Judetean, Cornel Popa, a declarat ca sarbii de la NIS Petroleum vor incepe prospectiuni in judetul Bihor.

In comunicatul transmis atunci presei, NIS Petrol a confirmat ca va demara etapa de prospectare in perimetrele concesionate din judetul Bihor, dar aceasta este una "neinvaziva, fara impact asupra mediului si a populatiei din perimetre si se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale si a normelelor de mediu din Uniunea Europeana".

Compania a mai precizat ca "prospectarea se deruleaza cu tehnologii sigure, care nu afecteaza nici culturile, nici apele, nici animalele si nici sanatatea populatiei" si ca "in acordul de concesiune semnat cu statul roman sunt prevazute lucrari de explorare pentru hidrocarburi conventionale".

"De altfel, compania si-a exprimat de fiecare data interesul exclusiv pentru petrol si gaze naturale pentru toate perimetrele concesionate in Romania. Explorarea resurselor neconventionale, precum gazele de sist, nu face obiectul activitatii companiei NIS Petrol", preciza Nis Petrol in comunicatul din aprilie 2015.

Conform celor mai recente date de la Ministerul de Finante, NIS Petrol a inregistrat in anul 2014 o cifra de afaceri de 145.123.034 de lei si o pierdere neta de 57.348.829 de lei. Spre comparatie, in anul 2013, NIS Petrol a raportat o cifra de afaceri de 82.831.341 de lei si o pierdere neta de 45.634.243 de lei.