Situatia Complexului Energetic Hunedoara (CEH) este extrem de complicata, insa nu exista nicio solutie politica pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta aceasta companie aflata in insolventa, considera ministrul energiei Victor Grigorescu. "Nu exista nicio solutie politica acolo, nu cred ca putem face altceva decat sa ne facem meseria, s-o facem cu profesionalism si sa respectam atributiile fiecaruia. Directori de societati avem? Avem. Astept sa-si faca datoria", a declarat luni Grigorescu, potrivit Agerpres. Declaratia a fost facuta in contextul in care administratorul judiciar al companiei propune stergerea datoriilor de catre Ministerul Finantelor.

Potrivit raportului privind cauzele insolventei, Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei catre Ministerul Finantelor Publice.

"Sunt un adept al reorganizarii si restructurarii companiilor care trebuie reorganizate si restructurate. M-ati intrebat cum vom face acest lucru, dar este prematur de spus. Acest raport al cauzelor insolventei arata niste aspecte pe care nu le putem nega si de care trebuie sa ne ocupam: management prost, decizii proaste in trecut, decizii discutabile chiar din punct de vedere al legalitatii, iar aceste cauze trebuie inlaturate. Care este calea cea mai buna pentru a restructura este un lucru care necesita o analiza in continuare", a afirmat Grigorescu.

"Pentru mine, doua lucruri sunt importante: ca exista un raport asupra cauzelor insolventei si incurajarea mea catre administratorul judiciar este sa-si duca munca pana la capat, sa ia acele masuri care decurg din concluziile care au fost identificate acolo, inclusiv sa transmita tuturor institutiilor unde are de transmis documente(...)Avem un administrator judiciar care are niste lucruri de facut, care a facut o analiza asa cum ii cere legea, in termenul pe care il cere legea, care trebuie sa prezinte creditorilor acele rezultate si care, pentru a proteja aceasta companie, trebuie sa ia niste masuri. Astept sa le ia. Nu va asteptati ca Ministerul Energiei sa fie un factor impasibil, dar astept, asa cum am cerut-o de fiecare data, ca si ceilalti, toti cei implicati, sa-si faca datoria. Singurul lucru care ne duce catre solutia corecta este profesionalismul", a mai spus ministrul energiei.

Un numar de 25 de lideri sindicali si angajati de la termocentrala Mintia au intrat luni dimineata in greva foamei, in fata sediului administrativ, solicitand demisia conducerii companiei, pe care o acuza de faptul ca a dus societatea la starea de insolventa de acum, informeaza Agerpres.

In paralel, in curtea termocentralei peste 100 de angajati au declansat un protest spontan inca de la prima ora de program.

"Suntem 25 de oameni in greva foamei, toti liderii de sindicat si alti angajati. Cerem sa se faca, de urgenta, acorduri cu fiecare sindicat legal constituit, cerem demisia conducerii complexului, inclusiv a consilierilor, pentru ca din cauza lor suntem in aceasta situatie", a declarat presedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crisovan.

Potrivit acestuia, oamenii sunt nemultumiti si de faptul ca firma de insolventa desemnata ca administrator special al CEH a denuntat unilateral contractul colectiv de munca si cer reglementarea acestei situatii.

Complexul Energetic Hunedoara, companie cu peste 6.000 de angajati, este intr-o situatie atat de grava incat este posibila intrarea in faliment inainte de aplicarea unui plan de reorganizare, se arata in raportul privind cauzele insolventei, realizat de administratorul judiciar GMC SPRL. Datoriile de peste 1,5 miliarde de lei ar putea fi platite intr-un interval de 34 de ani. In plus, societatea nu mai indeplineste conditiile legale de mediu pentru a functiona. Administratorul judiciar propune interventia Guvernului pentru un plan de reorganizaresi stergerea datoriei. CE Hunedoara poate intra in faliment chiar inainte de implementarea vreunui plan de reorganizare.