Consumatorii casnici vor putea beneficia, in trimestrul II al acestui an de o reducere cu aproximativ 2,4% a facturii finale la energia electrica, informeaza Agerpres. Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a avizat in sedinta de miercuri tarifele CPC (Componenta piata concurentiala) aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor finali care beneficiaza de serviciul universal, valabile in perioada 1 aprilie - 30 iunie 2016.

"Avand in vedere faptul ca, in urma sesiunii de licitatie organizata pe PCSU (Piata centralizata pentru serviciul universal) pentru trimestrul II 2016, a fost indeplinita conditia de la art. 35 alin. (1) lit. a) din Metodologia aprobata prin Ordinul nr. 92/2015, iar media preturilor de inchidere a licitatiei pentru trimestrul II 2016 a fost mai mica decat media preturilor de inchidere a licitatiei pentru trimestrul I 2016, in sedinta din 30 martie 2016 s-a decis reducerea, in medie cu 3,9%, a tarifelor CPC aplicate de furnizorii de ultima instanta in trimestrul II 2016, fata de cele aplicate in trimestrul I 2016. Ca urmare a acestui fapt, estimam ca noile tarife CPC avizate vor conduce la o reducere de aproximativ 2,4% in factura clientilor finali care beneficiaza de serviciul universal (in principal consumatori casnici)", se arata intr-un comunicat al ANRE.

In conformitate cu prevederile legale, furnizorii de ultima instanta aplica in factura clientilor finali care beneficiaza de serviciul universal, un tarif pentru energia electrica activa denumit 'Tarif Componenta de piata concurentiala'- tarif CPC.

Potrivit competentelor sale legale de reglementare, ANRE poate decide avizarea tarifelor CPC separat pe perioada fiecarui trimestru din cadrul unui semestru.

Consumatorii casnici platesc de la 1 ianuarie 2016 cu 3,5% mai putin la energia electrica deoarece tarifele de distributie au scazut cu 12% in medie, in timp ce ponderea certificatelor verzi a crescut de la 35 de lei la 43 de lei, potrivit ANRE.