​Complexul Energetic Hunedoara nu are nici administrator judiciar aprobat de creditori si nici comitet al creditorilor, desi au trecut patru luni de la intrarea companiei in insolventa. Saptamana trecuta a avut loc prima adunare a creditorilor, insa statul roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor si ANAF, in calitate de cei mai mari creditori, s-au opus desemnarii unui administrator judiciar si a unui comitet al creditorilor. In privinta administratorului judiciar, nu a dorit sa-l confirme pe cel de acum, care este provizoriu, dar nici nu a vrut sa fie desemnat altul. Motivul oficial invocat a fost ca nu se afla pe ordinea de zi a sedintei, insa procesul verbal al adunarii arata ca doi dintre creditori au propus numirea unui nou administrator judiciar.

Potrivit procesului verbal al adunarii creditorilor din 14 aprilie 2016, ordinea de zi cuprindea: desemnarea comitetului de creditori, confirmarea administratorului judiciar si stabilirea onorariului administratorului judiciar.

Cei mai mari creditori sunt Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili cu 35,13% din masa credala si Administrația Județeană a Finanțelor Publice Hunedoara in numele si pentru statul roman prin Ministerul Finantelor Publice cu 45,44% din masa credala. Valoarea totala a creantelor depaseste 1,5 miliarde de lei.

In cadrul adunarii nu a fost desemnat un comitet al creditorilor, motivele fiind neclare. Potrivit procesului verbal, ANAF a solicitat, printr-un punct de vedere scris, sa faca parte din Comitetul Creditorilor, iar functia de presedinte sa fie detinuta de Ministerul Finantelor, fiind creditorul care detine cea mai mare creanta. Reprezentantul Ministerului Finantelor, prezent la adunare, a cerut sa faca parte din comitetul creditorilor si a solicitat ca acesta sa fie format din cinci membri. Insa, decizia finala a fost ca Ministerul Finantelor "este singurul creditor ce indeplineste conditiile pentru desemnare in calitate de membru, respectiv de presedintre al Comitetului Creditorilor. Astfel, nu se poate desemna un comitet al creditorilor, acesta urmand sa fie propus instantei pe 28 aprilie 2016".

In ceea ce priveste numirea unui administrator judiciar, ANAF si Ministerul Finantelor nu au confirmat aceasta calitate pentru casa de insolventa GMC SPRL. Aceasta firma de insolventa a fost desemnata administrator judiciar provizoriu de catre Tribunalul Hunedoara, pe 7 ianuarie 2016 cand instanta a hotarat intrarea CE Hunedoara in insolventa. Adunarea Creditorilor trebuia sa-l confirme sau sa numeasca un alt administrator judiciar, asa cum prevede Legea 85/2014 privind insolventa. Insa, ANAF si Ministerul Finantelor nu a dorit desemnarea unui alt practician in insolventa, desi au existat propuneri in acest sens. Doi creditori, Hidroconstructia si Deloitte Consultanta SRL, au propus desemnarea in calitate de administrator Euro Insol, invocand dispozitile art 57 alin. 2 din Legea insolventei, potrivit carora "Prima sedinta a adunarii creditorilor va avea in mod obligatoriu pe ordinea de zi atat confirmarea/desemnarea administratorului judiciar, cat si stabilirea onorariului acestuia". Insa, reprezentantul statului roman a solicitat sa se consemneze ca ordinea de zi nu cuprindea numirea unui alt practician.

In acelasi timp, reprezentantul statului roman a cerut numirea unui administrator judiciar din lista practicienilor in insolventa agreati de ANAF, urmand ca dupa ce Comisia de atributii de agreare si selectie a practicienilor in insolventa va selecta un practician in baza ofertelor ce vor fi depuse la comisie, sa solicite desemnarea acestuia in calitate de administrator judiciar.

Intr-un punct de vedere transmis saptamana trecuta, la solicitarea HotNews.ro, Ministerul Finantelor a sustinut ca nu a existat pe ordinea de zi numirea unui nou creditor.Intr-adevar pe ordinea de zi era trecuta "confirmarea administratorului judiciar", insa in timpul adunarii, doi creditori au propus desemnarea unui alt practician, lucru care fost luat in considerare. Pe de alta parte, Legea 85/2014 prevede ca "in cadrul primei sedinte a adunarii creditorilor, creditorii care detin mai mult de 50% din valoarea totala a creantelor cu drept de vot pot decide desemnarea unui administrator judiciar, stabilindu-i si onorariul". ANAF si Ministerul Finantelor, reprezentati de o singura persoana in cadrul adunarii, detin impreuna 80% din creante.

In aceste conditii, GMC SPRL ramane in continuare administrator judiciar provizoriu, insa fara putere de decizie, mai ales ca nu exista nici un comitet al creditorilor. Practic, nu va putea fi luata nicio decizie majora legata de activitatea CE Hunedoara, aceasta in conditiile in care compania se afla aproape de colaps. Nu vor putea fi facute nici restructurari, nu vor putea fi denuntate contracte in derulare si nu vor putea fi vandute active. Altfel spus, nu poate fi demarata procedura de reorganizare a companiei, proces care sa o salveze de la faliment.

Singura solutie pentru iesirea mai rapida din impas ar putea veni in urma unei decizii a Curtii de Apel Alba Iulia, care se judeca o contestatie privind desemnarea casei de insolventa GMC SPRL. Urmatorul termen este 26 aprilie. Complexul Energetic Hunedoara a contestat la Curtea de Apel Alba Iulia hotararea Tribunalului Hundeoara de desemnare a GMC SPRL in calitate de administrator judiciar. Curtea de Apel Alba Iulia ar putea respinge contestatia, ceea ce ar insemna sa ramana GMC SPRL, care nu e agreat de Ministerul Finantelor si ANAF, sau ar putea sa o admita, ceea ce ar putea duce la numirea provizorie a firmei de insolventa EuroInsol. Aceasta in conditiile in care la Tribunalul Hunedoara, Consiliul de Administratie al CE Hunedoara propusese ca administrator judiciar firma de insolventa EuroInsol, controlata de Remus Borza, care in acest moment se ocupa si de insolventa Hidroelectrica. Dar si EuroInsol trebuie apoi reconfirmat de principalii creditori, in cazul in care Curtea de Apel Alba Iulia va decide ca aceasta firma sa fie administrator judiciar.

Reamintim ca Tribunalul Hunedoara a hotarat pe 7 ianuarie intrarea Complexului Energetic Hunedoara in insolventa. In instanta nu a fost desemnata EuroInsol in calitatea de administrator judiciar, asa cum a propus CE Hunedoara, ci GMC SPRL Craiova, o firma de insolventa necunoscuta pana in acel moment. Aceasta fost propunerea creditorului UPSROM, producator de cilindri hidraulici, o companie aflata in procedura de faliment.

Complexul Energetic Hunedoara, companie cu peste 6.000 de angajati, este intr-o situatie atat de grava incat este posibila intrarea in faliment inainte de aplicarea unui plan de reorganizare, se arata in raportul privind cauzele insolventei, realizat de administratorul judiciar provizoriu GMC SPRL. De aceea este foarte importanta aprobarea cat mai rapida a unui plan de reoganizare. Acest lucru nu poate fi facut decat daca exista un administrator judiciar confirmat si un comitet al creditorilor. Datoriile de peste 1,5 miliarde de lei ar putea fi platite intr-un interval de 34 de ani. In plus, societatea nu mai indeplineste conditiile legale de mediu pentru a functiona. Ponderea cea mai mare a creantelor o detin Ministerul Finantelor si ANAF (aproape 1,2 miliarde de lei), institutii ce pot decide aprobarea unui Plan de Reorganizare.