Secretarul de stat in Ministerul Energiei, Corina Popescu, sustine ca da un ultim avertisment conducerii Complexului Nergetic Oltenia, care nu a prezentat marti, in cadrul grupului de lucru Lignit din Comitetul de coordonare pentru activitatea miniera, informatii cerute saptamana trecuta, potrivit unui comunicat de presa. "Saptamana trecuta, dupa ce a esuat in a prezenta planurile de redresare necesare companiei, am rugat conducerea CEO sa revina la minister cu documentatia completata. Si de data aceasta au venit cu materialele din care lipsesc informatii importante pentru luarea unei decizii, ca de exemplu costul pe tona de carbune exploatata", a declarat Corina Popescu. Aceasta a cerut ca materialele sa fie przentate la urmatoarea intalnire, care va avea loc pe 28 aprilie.

Corina Popescu ceruse inca de saptamana trecuta un material consistent care sa poata sta la baza unei strategii de dezvoltare a Complexului Energetic Oltenia si a sectorului de lignit. "Chiar daca pot intelege factorii obiectivi care intervin atunci cand incerci sa repari ce au stricat altii in ani de zile, nu sustin indeciziile si fuga de responsabilitate in actul de management. Conducerea unei companii de calibrul CEO nu este un act impus si nimeni nu este obligat sa ocupe un post de conducere. Daca alegi sa faci parte din conducerea unei companii vitale pentru procesul de securitate energetica, atunci iti asumi pe deplin situatia in care te gasesti. Este un ultim avertisment pe care il dam conducerii Complexului Energetic Oltenia si asteptam pana joi, 28 aprilie, planurile complete pe baza carora se vor fundamenta deciziile in ceea ce priveste viitorul companiei. CEO este o companie care are potentialul sa isi revina rapid financiar, are la indemana instrumentele necesare, mai ramane ca cei care conduc complexul sa isi asume si munca necesara. Nu avem de-a face cu o companie care sa se indrepte spre insolventa, ba dimpotriva, asa ca le cerem celor din conducere sa dovedeasca faptul ca merita ca conduca societatea sau sa se dea la o parte", a declarat Popescu.

Aceasta considera ca actuala conducere nu are niciun fel de scuza. "Complexul Energetic Oltenia este victima unui sir lung de greseli de management dublate de ingerinte in actul decizional si ambitii personale, la care se adauga o lipsa de asumare a planurilor de restructurare necesare de foarte multa vreme. Am luat act de faptul ca fosta conducere a adus compania pe marginea prapastiei prin modul in care a inteles sa conduca activitatea, dar acest fapt nu scuza in niciun fel actuala conducere.

Secretarul de stat le-a transmis reprezentantilor CEO ca rapoartele care rezulta in urma acestor grupuri trebuie sa fie niste materiale consistente, iar deciziile sa se bazeze pe studii bine fundamentate. "Sunt convinsa ca la Complexul Energetic Oltenia exista specialisti multi si buni pentru a face lucrul acesta. Prima sedinta a fost o dezamagire totala pentru mine. Trebuie sa lucrati ca o echipa, iar raportul trebuie sa fie destul de bine fundamentat, pentru dezvoltarea companiei. Masurile nu inseamna doar datul oamenilor afara. As dori sa vad care este eficienta fiecarei masuri aplicate. Cu cat sunt mai bine fundamentate strategiile, cu atat dezvoltarea este mai buna. Acestea sunt niste principii de management, pe care mi le doresc implementate si la dumneavoastra in companie. Vreau sa vad unde ajungem, de ce este nevoie ca sa ajungem acolo si ce masuri trebuie sa luam ca sa ajungem acolo", a mai spus Corina Popescu.

Prezent la intalnire, directorul interimar al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciobotarica, a spus ca isi asuma toate criticile. "Recunosc ca nu m-am implicat foarte mult in realizarea prezentarii pentru saptamana trecuta si imi asum toate criticile. Trebuie sa facem o analiza din care sa reiasa si problemele, si lucrurile care trebuie imbunatatite. Este necesara, de asemenea, o comunicare mai buna cu ministerul", a spus Laurentiu Ciobotarica.

De asemenea, reprezentantii Complexului Energetic Oltenia in grupul de lucru Lignit au solicitat extinderea grupului, prin cooptarea mai multor specialisti pentru finalizarea raportului cu privire la situatia sectorului lignit.

Obiective ale activitatii miniere din cadrul CEO (Divizia Miniera), prevazute de membrii grupului de lucru lignit

  • Stabilirea unui program de reorganizare si restructurare a activitatii miniere cu scopul de a reduce costurile si de a imbunatatii eficienta operationala.
  • Imbunatatirea accesului la terenurile libere de sarcini tehnologice din fata fronturilor de lucru pentru excavatoarele din prima treapta de lucru la UMC Jilt Nord, UMC Jilt Sud, UMC Tismana, UMC Pinoasa, UMC Rosia.
  • Analiza modernizarii echipamentelor tehnologice realizate pana in prezent si continuarea modernizarii fluxurilor tehnologice in vederea cresterii fiabilitatii si performantelor acestora.
  • Desfasurarea activitatii miniere in conditii de conformare la normele impuse de legislatia de mediu in vigoare.
  • Examinarea posibilitatii de introducere a unor tehnici alternative de reducere a poluarii.