ANRE, despre raportul dur al Curtii de Conturi privind piata energiei: Auditul nu prezinta concluzii actualizate si obiective. Am redus drastic tarifele de distributie

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 20 aprilie 2016, 16:50 Economie | Energie


Auditul Curtii de Conturi asupra pietei energiei nu prezinta concluzii actualizate si obiective, avand in vedere ca aspectele analizate au cuprins, amestecat, date din doua perioade de reglementare diferite (a doua si a treia perioada), transmite Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Reprezentantii Autoritatii spun ca au redus drastic tarifele la distributie, fapt care a dus la nemultumirea operatorilor de distributie, fiind declansate 50 de procese in instanta. Curtea de Conturi arata printr-un raport ca a descoperit foarte multe nereguli petrecute, in perioada 2010-2014, in sectorul energiei electrice, de la tranzactii dubioase cu certificate verzi pana la majorari nejustificate ale tarifelor de distributie.

"Inca inainte de demararea auditului Curtii de Conturi, ANRE a reanalizat costurile din a doua perioada de reglementare (2008-2012). Ca urmare, prognozarea celei de a treia perioade de reglementare s-a facut cu corectarea aspectelor semnalate in a doua perioada de reglementare, corectiile aplicandu-se pentru fiecare tip de cost reglementat. Acest lucru a redus semnificativ costurile recunoscute, iar efectul acestor reconsiderari a fost reducerea drastica a tarifelor de distributie in perioada 2015-2016, fapt care a dus la nemultumirea operatorilor de distributie, care au actionat ANRE in justitie. Ca urmare, ANRE are, in prezent, 50 de procese cu operatorii de distributie cu privire la stabilirea tarifelor de distributie", precizeaza ANRE. Autoritatea a redus tarifele de distributie cu procente intre 5 si 16% pentru pentru anul 2016.

ANRE mai arata ca a formulat, potrivit legislatiei de organizare si functionare a Curtii de Conturi, obiectiuni impotriva raportului de audit al performantei. Insa, avand in vedere ca raportul contine doar recomandari si nu masuri concrete, executorii, documentul nefiind un act administrativ, el nu poate fi contestat in instanta.

"Valorificarea aspectelor consemnate in raportul de audit al performantei se face prin emiterea unei scrisori care contine recomandarile formulate de Curtea de Conturi pentru diminuarea costurilor, sporirea eficientei utilizarii resurselor si indeplinirii obiectivelor propuse la nivelul programului/proiectului/ procesului/activitatii sau entitatii auditate. ANRE trateaza cu seriozitate aspectele prezentate in audit si are in vedere punerea in practica a acelor recomandari care au mai ramas de implementat in urma analizei perioadei de reglementare anterioare. O parte din recomandarile Curtii de Conturi au fost deja puse in practica, de exemplu completarea cadrului de reglementare cu prevederi privind elaborarea si aprobarea programelor de investitii ale operatorilor economici", mai precizeaza ANRE.

Potrivit acestuia, documentul Curtii de Conturi reprezinta un audit de performanta efectuat asupra pietei de energie electrica in ansamblul ei si nu este un raport asupra activitatii ANRE in sine.

Raportul Curtii de Conturi arata ca neregulile sunt suportate de consumatorii finali, prin facturi majorate abuziv. Distribuitorii de energie si transportatorul national nu au efectuat investitiile necesare, fiind inregistrate, in patru ani, pierderi uriase in retea, estimate la aproape 2 miliarde de euro, insa au beneficiat de majorari de tarife, care mai departe au fost suportate de catre consumatori. Principalii distribuitori sunt Electrica, ENEL, CEZ si E.ON, iar transportatorul este Transelectrica.

Pentru mai multe amanunte, citeste Raport foarte dur al Curtii de Conturi despre piata energiei: Pierderi in retea, de aproape 2 miliarde de euro, suportate de consumatori, majorari ilegale ale tarifelor de distributie si contracte neconcurentiale
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2539 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Un imens scandal! (Miercuri, 20 aprilie 2016, 18:56)

  Azra [utilizator]

  "Raportul Curtii de Conturi arata ca neregulile sunt suportate de consumatorii finali, prin facturi majorate abuziv. Distribuitorii de energie si transportatorul national nu au efectuat investitiile necesare, fiind inregistrate, in patru ani, pierderi uriase in retea, estimate la aproape 2 miliarde de euro, insa au beneficiat de majorari de tarife, care mai departe au fost suportate de catre consumatori. Principalii distribuitori sunt Electrica, ENEL, CEZ si E.ON, iar transportatorul este Transelectrica!". Astea sunt concluziile principale ale raportului Curtii de Conturi, plus suportarea acelor pierderi de 2 miliarde de Euro, in cea mai mare parte tot de catre consumatori, prin includerea lor in facturi .
  L-am auzit si vazut azi dimineata pe seful ANRE Havrilet , incercand sa justifice. Penibil. Acest om este dotat nativ cu incompetenta; cum a putut ajunge pe functia respectiva, nu a facut nimic din ceea ce trebuia sa faca, in virtutea fisei postului sau, pentru ca aceasta Agentie sa functioneze in parametrii legii care a infiintat-o.Nu a urmarit/verificat investitiile facute in acesti ani pentru modernizarea retelei, limitate in final la 10-12% din ce trebuia sa se faca, rezultatul fiind mentinerea pierderilor din retea.Ce s-a facut si unde au mers cele 1-2 miliarde de Euro pierderi, facturate clientilor?S-a facut responsabil si de alte neglijente grave in functionarea ANRE.
  Este un caz clar de competenta DNA, care trebuie sa se sesizeze din oficiu si sa examineze unde s-au scurs acesti bani, verificand, de asemenea si pe principalii distribuitori: Electrica, ENEL, CEZ si E.ON.Raportul Curtii de Conturi numai ca nu spune ca s-a descoperit o frauda de proportii in acest domeniu.
  Mai este o intrebare care trebuie lamurita:ANRE este o agentie guvernamentalea; cum a fost posibil ca in perioada examinata de raport, 2010-2014 activitatea acesteia sa nu fi fost controlata de catre guvern, astfel incat s-a ajuns la situatia conststata de Raportul Curtii de Conturi
 • 0 (0 voturi)    
  mare parte (Miercuri, 20 aprilie 2016, 19:40)

  vizirul [utilizator]

  din acesti bani s-au dus pe salarii, prime, bonuri de vacanta,achizitii care au legatura cu diminuarea pierderilor in retele, supradimensionarea schemei de personal,contracte cu firme capusa,etc.
  Seful ANRE este de o indolenta crasa dublata de incompetenta pe masura, si fiind numit politic nu si-a permis sa tulbure apele maloase a acestei zone, care colcaie de arivism,cumetrii, angajari dubioase etc.
 • 0 (0 voturi)    
  ANRE si-a tras portia !!,nu fiti voi naivi !!! (Joi, 21 aprilie 2016, 9:19)

  andreesanu [utilizator]

  toate hotiile in materie de energie ,certificate verzi, amortizare accelerata <repatrierea fondurilor investite s-au facut cu stirea anre .toti au cotizat la anre
  sa intre pe felie dna si se face coada la beciul domnesc .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by