Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor OMV Petrom a aprobat marti propunerea directoratului de a nu se distribui dividende pentru anul financiar 2015, precum si un buget de investitii de 3,98 miliarde lei pentru acest an, in scadere fata de investitiile de 4,26 miliarde de lei realizate in 2015. 'In contextul curent de piata, cu un pret scazut al titeiului, trebuie sa ramanem prudenti si sa ne mentinem o pozitie financiara solida. Avand in vedere nivelul ridicat de lichiditate necesar pentru a ne sustine nevoile privind investitiile, am propus actionarilor si acestia au aprobat neacordarea de dividende pentru 2015', a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Mariana Gheorghe, CEO Petrom (foto arhiva)Foto: HotNews / DP

Potrivit unui comunicat de presa remis HotNews.ro, OMV Petrom precizeaza ca principala directie de investitii continua sa fie divizia Upstream, pentru care s-au bugetat investitii de peste 3,48 miliarde de lei (88% din buget), urmata de Downstream Oil, cu un buget de investitii de 465 milioane de lei, in 2016.

  • Nou membru in Consiliul de Supraveghere

Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor a aprobat de asemenea numirea lui Dan Manolescu pentru postul de membru al Consiliului de Supraveghere, cu mandat pana la data de 28 aprilie 2017. Dan Manolescu a fost propus de actionarul statul roman, prin Ministerul Energiei. Dan Manolescu a fost, in perioada 2013-2015 secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.

  • Extinderea aprobarii si a imputernicirii aferente a Directoratului pentru listarea secundara a OMV Petrom S.A. pe Bursa de Valori din Londra

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor a mai aprobat extinderea, pana la data de 31 decembrie 2017, a aprobarii si imputernicirii aferente a Directoratului pentru listarea secundara a OMV Petrom S.A. pe Bursa de Valori din Londra, pentru cazul in care conditiile pietei nu vor fi potrivite pentru realizarea listarii secundare in acest an. Autorizarea acordata de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor va fi conditionata de aprobarea Consiliului de Supraveghere, daca listarea se va realiza in 2017.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 65 milioane bep in 2015. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 800 benzinarii, la sfarsitul lui 2015.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.