Ancheta DIICOT privind Rompetrol nu ar trebui sa finalizeze tranzactia dintre KMG (KazMunayGas) si China Energy Company Limited, a declarat Azamat Zhangulov, vicepreședinte senior al KMG International (fostul Rompetrol Group). "Parerea mea este ca aceasta situatie nu ar trebui sa impidice finalizarea tranzactiei cu CEC", a spus reprezentantul KMG. Acesta a precizat ca in acest caz, compania va avea de suferit anumite "daune colaterale", insa va face tot posibilul ca planurile de investitii sa nu fie afectate.

Azamat Zhangulov a mai spus ca din punctul companiei de vedere, tranzactia a fost facuta. Aceasta in conditiile in care compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan - KazMunayGas (KMG) si China Energy Company Limited au semnat pe 19 aprilie documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture, compania chineza devenind actionar majoritar cu 51%, iar participarea KMG in noul joint-venture va fi de 49%. Tranzactia ar urma sa fie finzalizata in cateva luni.

DIICOT a anuntat luni ca a dispus sechestru pe bunurile Rompetrol fiind vizate atat rafinaria Petromidia, cat si benzinariile companiei si alte active, suma sechestrului ridicandu-se la peste 600 milioane euro. DIICOT a anuntat ca exista suspiciunea rezonabila ca in cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat transfrontalier, a carui activitate a culminat cu initierea, promovarea si adoptarea ordonantei de urgenta 118/2003 prin care obligatiunile bugetare restante pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le inregistra, de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice.