Ministerul Energiei s-a constituit parte civila in dosarul DIICOT privind Rompetrol pentru a recupera un eventual prejudiciu de amploare, a declarat joi minstrul energiei, Victor Grigorescu, cu ocazia unei conferinte pe tema strategiei energetice. "Suntem la inceputul unei investigatii care vizeaza un potential prejudiciu de amploare intr-un caz complex. Este firesc, este prudent si este in sensul apararii intereselor statului ca ministerul sa-si rezerve dreptul ca, daca aceasta investigatie va arata ca noi am fost prejudiciati sau am suferit cumva, sa putem sa ne recuperam aceste prejudicii", a spus Grigorescu.

Acesta a mai spus ca ministerul face "doar ce se cade din punct de vedere prudential".

Intrebat daca exista riscul suspendarii Memorandumului dintre statul roman si Rompetrol Group, semnat in 2013, Grigorescu a raspuns ca "riscuri exista tot timpul.

"Subiectul zilei este dosarul Rompetrol in care Ministerul Energiei s-a constituit in parte civila. Sunt dovezi clare a mostenirii teribile pe care o are Romania in domeniul energetic", a scris, miercuri seara, Victor Grigorescu, pe pagina sa de Facebook.

Pe 9 mai 2016, DIICOT a anuntat ca exista suspiciunea rezonabila ca in cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat transfrontalier, a carui activitate a culminat cu initierea, promovarea si adoptarea ordonantei de urgenta 118/2003 prin care obligatiunile bugetare restante pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le inregistra, de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice. In aceste conditii, procurorii au dispus sechestru pe bunurile Rompetrol fiind vizate atat rafinaria Petromidia, cat si benzinariile companiei si alte active, suma sechestrului ridicandu-se la peste 600 milioane euro.