Companiile de distributie ar putea fi obligate de catre Consiliul Concurentei si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sa scoata la licitatie gestionarea unor parti din retele. "Analizam ideea prin care sa putem obliga companiile de distributie sa subcontracteze prin licitatie managementul acestor retele", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, cu ocazia prezentarii raportului de activitate pe 2015. Acesta sustine ca in acest fel s-ar putea crea concurenta intre operatori, iar preturile ar putea sa scada.

Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul ConcurenteiFoto: Consiliul Concurentei

Insa, companiile de distributie actuale au incheiat contracte de concesionare a retelelor pe 49 de ani, iar obligarea acestora sa scoata la licitatie parti din ceea opereaza in prezent ar putea crea nemultumiri in randul acestora. De altfel, chiar Bogdan Chiritoiu recunoaste ca operatorii de distributie nu au de castigat nimic din subcontractarea unor bucati din retele. Reamintim ca Electrica, CEZ, ENEL si E.ON detin monopolul pe zona de distributie a energiei electrice, operand retelele in urma incheierii unor contracte de concesionare pe o perioada de 49 de ani.

"Este ideea Autoritatii de Reglementare in Energie ca cei mari care au monopol pe anumite regiuni, precum Electrica, CEZ, Enel, sa fie obligati ca bucati, zone din aria pe care o gestioneaza ei sa fie scoase la licitatie catre alti operatori", a spus Chiritoiu.

Reamintim ca de cateva luni, RCS-RDS face presiuni constant asupra autoritatilor pentru a intra si pe zona distributiei de energie electrica. Grupul RCS & RDS a anuntat anul trecut ca vrea sa-si dezvolte propria retea de distributie de energie electrica in doua zone din tara, printre care Oradea, dar solicitarea de a obtine licenta de distributie de energie electrica a fost respinsa de ANRE. In acest moment, RCS-RDS se dezvolta puternic pe piata de furnizare a energiei electrice, castigand contracte pe banda rulanta, in special cu autoritatile locale.

Dupa anuntul din toamna anului trecut, RCS & RDS a facut demersuri pentru obtinerea din partea ANRE a unor licente de distributie in zona Transilvaniei. Solicitarile au fost respinse, motive pentru care RCS & RDS a dat in judecata mai multe institutii si companii de distributie: Guvernul, ANRE, Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, ENEL si Electrica.

Comitetul de Reglementare al ANRE a decis in luna martie respingerea solicitarii societatilor Delalina SRL si Foto Distributie SRL, firme controlate de RCS-RDS, de acordare a licentei pentru prestarea serviciului de distributie a energiei electrice, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul energiei. ANRE considera ca a luat singura decizie permisa de cadrul legislativ in vigoare.