Rusia se indreapta spre un nou record al productiei de petrol in 2016, a anuntat vineri ministrul rus al Energiei, dupa summitul marilor exportatori de petrol din OPEC care s-a terminat fara un angajament privind plafonarea nivelului de extractie, scrie AFP.

SondaFoto: Flickr

"Daca dinamica actuala va continua, vom atinge o crestere de circa 8 milioane de tone si daca adaugam asta la cele 534 milioane de anul trecut, ajungem la 540 - 542 milioane de tone", a declarat Alexandr Novak.

Acest nivel inseamna peste 10,8 milioane de barili pe zi, respectiv un record pentru Rusia post-sovietica, care se impune drept unul dintre primii producatori de aur negru ai planetei, alaturi de Arabia Saudita.

Ca si alti mari exportatori, Rusia a majorat productia la maxim in ultimele luni, pentru a compensa, cu vanzari mai mari, scaderea preturilor. Dar aceasta crestere a ofertei a contribuit la reducerea preturilor, cazute la inceputul anului la minime nemaivazute din 2003.

In ciuda esecului unei tentative de acord intre Rusia si OPEC pentru plafonarea productiei, barilul de petrol si-a revenit si evolueaza in ultimele zile in jurul a 50 de dolari. Aceasta apreciere constituie o mare usurare pentru statul rus care depinde in mare masura de veniturile din exporturile de hidrocarburi si se confrunta cu o lunga recesiune.

In ciuda acestor recorduri, insa, expertii din sectorul apreciaza ca majorarea productiei Rusiei este datorata unei reactivari a zacamintelor datand din epoca URSS si aflate la final de viata. Acestia se tem acum de o stagnare sau chair un recul in anii urmatori, avand in vedere si ca sanctiunile occidentale impuse dupa criza ucraineana au franat exploatarea unor noi zacaminte, in Arctica sau cele de sist.