Compania de rafinare a petrolului Abu Dhabi- Takreer, Neste Oil din Finlanda si grupul austriac de petrol si gaze naturale OMV isi continua planurile de infiintare a unei societati mixte de construire a unei uzine pentru producerea compusilor de titei pentru lubrifianti, in Ruwais (Abu-Dhabi), se arata intr-un comunicat al OMV.

Takreer va detine 60 la suta din joint-venture, iar Neste Oil si OMV vor detine 20 la suta fiecare.

Partile au semnat acordul de baza in Abu Dhabi, acesta cuprinzind principiile de baza pentru design-ul, constructia si operarea unitatii de productie si termenii comerciali ai proiectului.

Unitatea va putea produce o cantitate de 500.000 tone pe an de compusi de titei cu indice ridicat de viscozitate pentru amestecul lubrifiantilor de calitate superioara. Materia prima va fi furnizata de catre unitatea Takreer Hydrocracker a rafinariei Ruwais.

Neste Oil va contribui cu expertiza tehnologica si de productie si va fi responsabil, intr-o prima etapa, de activitatile de marketing pentru produse. OMV va contribui cu expertiza in amestecul de pacura si in activitatile de marketing.

Cererea pentru compusi fara sulf de calitate superioara este in crestere in intreaga lume datorita capacitatii acesteia de a indeplini cerintele de performanta actuale si viitoare si datorita standardelor riguroase de mediu.

Takreer este o companie de rafinare cu o capacitate generala de procesare bruta si condensata de aproximativ 500.000 bbl/zi. Neste Oil este o companie de rafinare si marketing, cu sediul in Epsoo, Finlanda, concentrata pe combustibili avansati pentru trafic, cu o strategie care prioritizeaza dezvoltarea afacerilor de rafinare si bio-diesel

de calitate premium.

Cu vinzarile grupului de 18,97 miliarde de euro si o forta de munca de 40.993 de angajati in 2006, precum si cu o capitalizare de piata de aproximativ 15 miliarde euro, OMV Aktiengesellschaft este cea mai mare companie industriala austriaca listata la bursa.

In calitate de lider pe piata de petrol si gaze naturale din Europa Centrala, OMV activeaza in 13 tari in domeniul Rafinare & Marketing (R&M). in domeniul Explorare & Productie (E&P), OMV activeaza in 21 de tari pe cinci continente. OMV vinde peste 14 miliarde m3 de gaze naturale pe an.

Prin achizitia pachetului majoritar de actiuni al companiei rominesti Petrom, OMV a devenit cel mai mare grup de petrol si gaze din Europa Centrala, cu rezerve de titei si gaze naturale de aproximativ 1,3 miliarde bep, o productie zilnica de circa 320.000 bep si o capacitate anuala de rafinare de 26,4 milioane tone. OMV detine in prezent peste 2.518 de statii de distributie carburanti in 13 tari. Cota de piata a grupului in segmentul de rafinare si marketing in regiunea Dunarii este in prezent de 20 la suta.