​Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) intentioneaza sa reduca tariful mediu pentru transportul energiei electrice cu 10,8% la 18,7 lei/MWh, pentru perioada iulie 2016-30 iunie 2017. De asemenea, tariful pentru serviciul de sistem va fi redus de 12,88 lei/MWh, ceea ce inseamna o scadere de 6,3%, potrivit unui proiect de ordin al ANRE. Transelectrica a cerut tarife mai mari de atat, insa ANRE nu le-a acceptat in urma analizarii costurilor justificate cu prestarea serviciilor de transport si sistem.

Retea TranselectricaFoto: Transelectrica.ro

Transelectrica a cerut un tarif mediu pentru transport de 19,78 lei/ MWh, ceea ce ar fi insemnat o scadere de doar 5,7% si un tarif pentru serviciul de sistem de 16,01%, ceea ce ar fi dus la o crestere cu 16,4%. Vezi documentele atasate.

Potrivit unei note a ANRE (vezi documentul atasat), reducerea tarifelor va avea un impact nesemnificativ asupra facturilor finale.

De asemenea, tarifele zonale aferente serviciului de transport pentru introducerea energiei electrice in retea vor avea valoarea zero pentri zonele Muntenia, Transilvania de Nord, Transilvania Centrala si Moldova. Vor varia in functie de zona de introducere intre 1,16 lei/ MWh in zona excedentara Oltenia si 1,52 lei/MWh in zona excedentara Dobrogea, tariful mediu de introducere fiind de 0,85% lei/Mwh, ceea ce reprezinta o reducere cu 66,8%.

Tarifele zonale aferente serviciului de transport pentru extragerea energiei electrice din retea vor varia, in functie de zona, intre 15,26 lei/MWh in zona excedentara Oltenia si 19,02 lei/MWh in zona deficitara Transilvania Nord, ceea ce inseamna un tarif mediu de 17,77 lei/MWh, adica o reducere cu 2,1%.

Reamintim ca investitiile Transelectrica in retea sunt mult sub planurile anuale, fapt confirmat atat de rapoartele de administrare ale companiei, cat si de un raport al Curtii de Conturi. Exact ca si in cazul Transgaz, Transelectrica face profituri uriase din tarife nejustificat de mari, reflectate apoi in facturile finale, din care 75% se repartizeaza la actionari, investitiile fiind mult neglijate.

Transelectrica, la fel ca si Transgaz, este o companie care detine monopol asupra transportului de energie, cu profit care se bazeaza pe tarifele reglementate. Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei a stabilit, conform legislatiei in vigoare, ca rata maxima a rentabilitatii sa fie de 7,7%, insa in ultimii doi ani a fost in jur de 12%, potrivit rapoartelor Transelectrica. Un raport al Curtii de Conturi dat publicitatii recent arata ca profitul inregistrat din activitatea de transport a fost de 24,5% in anul 2013 si de 33,74% in anul 2014, din veniturile inregistrate. Potrivit metodologiei ANRE, tarifele trebuie sa reflecte cheltuielile cu investitiile pe care le face compania.

In realitate, investitiile sunt mult sub program. In 2015, planul de investitii in reteaua electrica de transport prevedea suma de 523 milioane de lei, insa s-au realizat doar 243 milioane de lei, adica 46%. Planul de mentenanta prevedea 168 milioane de lei si s-au realizat doar 119 milioane de lei, adica 71%. In 2014, planul de investitii a fost realizat doar in proportie de 38% din 495 milioane de lei, iar cel de mentenanta in proportie de 79% din 158 milioane de lei. Pentru volumul redus de investitii, Transelectrica da vina pe legislatia privind exproprierile si pe cea privind achizitiile publice.

Vezi aici mai multe detalii.

Niculae Havrilet, presedintele ANRE, spunea recent ca Autoritatea va verifica pana la 1 iulie daca Transelectrica si Transgaz si-au indeplinit planurile de investitii. "Vom constata daca investitiile s-au realizat in cuantumul aprobat de ANRE, daca au adus beneficiu pentru consumatorii de gaze si energie electrica si vom comunica aceste rezultate", a spus Havrilet.

Vor fi facute verificari si asupra ratei profitului, care se situeaza mult peste limita impusa de ANRE. "Rata profitului Transgaz se calculeaza in functie de mai multe activitati, iar una dintre ele este cea de investitii, deci pentru recuperarea costurilor de capital, ei nu pot depasi 7,7%. In schimb au adaugat si alte tipuri de activitati si in special activitatea de operare, in baza careia au un profit pe care il vom verifica si vom vedea daca este prea mare sau prea mic. Pentru activitatea de operare ar trebui sa aiba un profit modic, adica intre 5 si 10%, iar ei au raportat dublu", a mai afirmat Havrilet.