Polonia lanseaza o provocare fara precedent Rusiei: independenta fata de Gazprom si posibilitatea de a devenit un important jucator regional in materie de gaze naturale, ceea ce da fiori reci Moscovei, scrie AFP. Vineri, la terminalul de gaze naturale lichefiate din Swinujscie (nord-vest) a sosit prima incarcatura comerciala de gaz natural lichefiat, livrata de nava Al-Nuaman apartinand Qatarului.

Al-Nuaman a adus in Polonia 206.000 metri cubi de gaz natural lichefiat, respectiv 126 milioane m3 de gaz natural nelichefiat, destinati companiei poloneze PGNiG.

"Pentru Polonia, e vorba de a fi sau nu inundata de gazul rusesc", a comentat Jacek Cwiek-Karpowicz, expert in energie la Institutul polonez de Afaceri Externe PISM, "E vorba si un pic de a-ti arata muschii, de a arata ca ai alternative".

Potrivit acestuia, "Polonia are o sansa de a deveni in timp poarta Europei centrale" pentru gaze naturale.

Terminalul din Swinujscie este unul dintre elementele puzzle-ului energetic conceput de Varsovia pentru a scapa de dependenta de Rusia, proiecte denumite "Poarta nordului" si "Culoarul nordului".

"Noul terminal constituie bunul cel mai pretios in infrastructura gazifera a Poloniei si care este libera de orice interferenta ruseasca". "Schimba datele in regiune", potrivit unui raport al centrului american de studii si analize CEPA consacrat strategiei energetice a Poloniei.

O investitie de 720 milioane euro, terminalul va avea o capacitate anuala initiala de 5 miliarde m3, care va putea fi ulterior majorata la 7,5 miliarde m3, respectiv jumatate din gazul consumat de Polonia.

In prezent, o treime din gazul consumat provine din surse proprii, circa 40% este importat din Rusia si 20% din Asia.

Gazoducte si rezervoare subterane

Polonia a investit puternic in sistemul gazifer in cursul ultimilor ani, construind sute de kilometri de gazoducte si importante rezervoare subterane, precum si interconexiuni cu tarile vecine.

Alte proiecte sunt pe hartie. Guvernul are in vedere construirea unui al doilea terminal de gaze naturale lichefiate, de aceasta data plutitor, in apropiere de Gdansk (nord), comparabil cu cel care functioneaza in Lituania, sau un gazoduct, Baltic Pipe, care sa lege Polonia de Danemarca, si care ar permite achizitionare de gaze norvegiene. In aprilie, Varsovia si Copenhaga au anuntat lansarea acestui proiect.

In timp, Polonia vrea sa importe prin "'Poarta Nordului" pana la 18 miliarde de m3 de gaze. Jumatate va fi reexportata spre alte tari din Europa centrala.

La sfarsitul lunii mai, Varsovia a ridicat deja tonul in fata Rusiei

"Nu cred ca vom prelungi contractul de gaze pe termen lung 'Iamal' (dupa numele zacamantului rusesc), dupa 2022. Vom cauta alte solutii si contracte", declara atunci Piotr Naimski, responsabil guvernamental pentru infrastructuri energetice, reamintind ca pretul pe care Polonia il plateste pentru gazul rusesc este cel mai mare din Europa. Anuntul a provocat comentarii acide ale presedintelui rus Vladimir Putin.

"Ne e indiferent. Acest gaz va gasi in orice caz un cumparator. Daca nu gasim in Europa, cautam pe alte piete", a spus Putin.

"Declaratia lui Naimski are drept scop sa forteze Rusia sa-si revizuiasca preturile si sa le alinieze la nivel mondial", a aratat Piotr Maciazek, analist la site-ul specializat Energetyka24.com.

Potrivit acestuia, "terminalul de gaze naturale si alte initiative in domeniu permit contrabalansarea pozitiei Gazprom in regiune".

"Astazi, Slovacia, Cehia si Ungaria nu dispun de nicio alternativa la Gazprom. Praga si-a exprimat deja interesul pentru viitoare livrari din Polonia", a precizat el.

Iar Ucraina a anuntat miercuri constructia, incepand din 2017, a unui gazoduct care sa o lege de Polonia, cu o capacitate de 5 miliarde m3, si care ar putea fi extinsa la 8 mld m3.

Departe de capacitatile Nord Stream 1 (55 mld m3) si ale proiectului Nord Stream 2 (55 mld m3), cel din urma destinat Europei centrale si de sud, Culoarul Nordului, odata terminat de Polonia, ar putea totusi sa dea serioase batai de cap responsabililor de la Moscova.