Calendarul de liberalizare a preturilor la gaze se suspenda timp de noua luni, pe perioada 1 iulie 2016-31 martie 2017, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul ministerului energiei. Astfel, pretul gazelor din productia interna pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica va ramane la nivelul de 60 lei/MWh, cat este in prezent. Daca s-ar fi aplicat calendarul, pretul gazelor furnizate consumatorilor casnici ar fi crescut la 66 lei/MWh, la 1 iulie 2016.

Vezi documentul atasat

Cresterea pretului la gaze a facut obiectul unor ample discutii intre reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), reprezentantii ministerului energiei, ai Guvernului si actorii de pe piata. Aceasta in conditiile in care nu este un moment favroabil scumpirii gazelor, din cauza preturilor mici la cele din import, care sunt de circa 63 lei/MWh. In cazul in care preturile ar fi crescut conform calendarului, gazele din productia interna ar fi ajuns sa fie mai scumpe decat cele din import. Practic, s-ar fi ajuns intr-o situatie paradoxala si de nedorit, mai ales in conditiile in care menirea pretului reglementat este cea de protectie a consumatorului casnic.

In cazul respectarii calendarului care ar fi presupus o scumpire cu 10%, gazele de import ar fi ajuns sa aiba la iarna un pret cu 20% mai mic decat cele din productia interna inmagazinata, potrivit presedintelui ANRE Niculae Havrilet. Acesta a spus, recent, ca astfel s-ar fi putut "ajunge la situatia in care vom prefera sa importam peste 30% din consum si sa nu mai utilizam gaze din depozite". Havrilet a precizat ca, in cazul in care de la 1 iulie va exista o crestere de 10% la pretul de productie interna, asa cum prevede actualul calendar de liberalizare, se poate ajunge si la 70% import.

Potrivit proiectului, pana la 1 martie 2017, ANRE va efectua o analiza asupra pretului. Proiectul de HG supus dezbaterii publice modifica prevederile Hotararii Guvernului 488/ 2015 privind stabilirea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica.

"Pretul scazut al gazului natural in Europa (nivelul estimat pentru perioada iunie-august 2016 este de 63 lei/MWh) probabil ca va ajunge in curand sub nivelul celui reglementat in Romania; conform calendarului de dereglementare, pretul reglementat ar urma sa creasca la 66 lei/MWh de la 1 iulie 2016, fata de 60lei/MWh in prezent. O situatie in care pretul reglementat este mai mare decat pretul gazului natural de import ar fi inedita, eliminand ratiunea pretului reglementat, cel putin pentru perioada in care persista aceasta situatie, cu implicatii asupra activitatii autoritatii de reglementare si a tuturor actorilor din piata", se arata intr-un raport al sesiunii de lucru "Petrol si Gaze Naturale", desfasurate pe 11 martie 2016, la Ministerul Energiei.

ANRE considera ca acum este un moment favorabil liberalizarii totale a preturilor la gazele naturale livrate consumatorilor casnici, potrivit unor declaratii repetate ale sefului autoritatii, Niculae Havrilet. Insa propunerea ANRE nu a fost luata in considerare de catre autoritati, existand cateva riscuri. Unul ar fi fost legat de reducerea veniturilor la bugetul de stat. Liberalizarea totala in acest moment, ar fi dus, implicit, la abrogarea Ordonantei Guvernului care prevede supraimpozitarea producatorilor de gaze cu 60% pe venitul suplimentar obtinut din liberalizare. Fara calendar de liberalizarea, impozitarea nu ar fi mai avut sens. Ministerul Finantelor s-ar opune abrogarii ordonantei, deoarece acest lucru ar insemna ca bugetul statului sa fie lipsit de venituri de cateva sute de milioane de lei, in perioada iulie-decembrie 2016.

Al doilea risc ar fi legat de cel a preturilor viitoare pentru consumatorii casnici. Potrivit HG 488/2015, care prevede un calendar de liberalizare pana in 2021, pretul poate fi reevaluat in functie de conditiile de piata si gradul de convergenta. In acest moment, gradul de convergenta a fost aproape atins, insa este incerta evolutia preturilor incepand din aceasta iarna. Mai exact, sunt posibile cresteri importante ale preturilor incepand cu anul viitor. In aceste conditii, o liberalizare totala acum, cand preturile pe piata internationala sunt mici, ar fi riscanta pentru consumatorii casnici. Astfel, s-a ajuns la varianta inghetarii preturilor pana in primavara anului viitor.

Calendarul de liberalizare presupune o crestere treptata a preturilor pana se ajunge la nivelul celor de pe piata internationala. Pentru consumatorii industriali, piata este total liberalizata.