Nuclearelectrica a anuntat vineri finalizarea lucrarilor opririi planificate 2016 a Unitatii 1 CNE Cernavoda. Sincronizarea la Sistemul Energetic National a Unitatii 1 CNE Cernavoda se va realiza in seara zilei de 25 iunie 2016, se arata intr-un comunicat al Nuclearelectrica. Unitatea 1 a intrat in oprire planificata in data de 6 mai 2016 in vederea efectuarii lucrarilor de mentenanta planificate, realizate o data la doi ani pentru fiecare unitate.

In perioada opririi planificate s-au efectuat activitati diverse si complexe din urmatoarele categorii:

  • Intretinere preventiva si corectiva;
  • Inspectii obligatorii;
  • Testari obligatorii, conform cerintelor Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, care se pot efectua numai cu centrala oprita;
  • Implementare de modificari de proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente.
  • Opririle planificate sunt considerate proiecte ale companiei, initiate cu aproximativ 24 de luni anterior datei planificate, avand o echipa de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane si bugetare corespunzatoare.

Oprirea planificata a Unitatii 1 CNE Cernavoda din acest an a avut o durata de 51 de zile fata de durata normala a oprilor planificate, de aproximativ 30 de zile. Durata extinsa a opririi planificate a Unitatii 1 a implicat realizarea unor lucrari suplimentare de intretinere a generatorului de aburi. Acesta este un demers standard, implementat de centralele de tip CANDU 6 la nivel global, o singura data pe toata durata initiala de viata de 30 de ani a unei unitati nucleare, in functie de analiza datelor tehnice.

Analizele aferente prelungirii opririi planificate 2016 au evidentiat avantaje de natura economica si tehnica materializate prin imbunatatirea eficientei ciclului termic ce are drept rezultat cresterea productiei cu circa 1.5-2% fata de nivelul prognozat in lipsa efectuarii acestei lucrari.

Toate obiectivele opririi planificate au fost realizate in conditii de siguranta pentru personalul centralei, public si mediul inconjurator, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavoda.