Pretul gazelor naturale din productia interna va stagna de la 1 iulie la valoarea actuala de 60 lei/MWh, pana la 31 martie anul viitor, iar actorii din piata care nu fac stocuri pentru iarna conform obligatiilor stabilite vor fi amendati "drastic", a anuntat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, citat de Mediafax.

Victor Grigorescu, ministrul energieiFoto: AGERPRES

Ministrul Energiei a anuntat marti seara, la finalul unei sedinte de Guvern care a durat cinci ore, ca pretul gazelor naturale din productia interna va stagna la valoarea actuala de 60 lei/MWh, pana la data de 31 martie 2017.

Potrivit graficului prevazut in anexa HG 488/2015, pretul gazelor naturale din productia interna trebuia sa creasca la valoarea de 66 lei/MWh, de la 1 iulie 2016.

Victor Grigorescu a subliniat faptul ca vor fi instituite "amenzi drastice" in masura in care actorii din piata nu constituie stocuri de gaze naturale potrivit obligatiilor stabilite de ANRE.

"Scopul stabilirii administrative a unui pret de achizitie pentru gazele naturale destinate consumatorilor mentionati este acela de a proteja o categorie insemnata de clienti casnici de gaze naturale si de energie termica, de efectele negative ale procesului de liberalizare a pietei gazelor, generate de alinierea pretului gazelelor naturale la nivelul preturilor practicate pe pietele europene. Schimbarile neprevazute de pe piata resurselor energetice primare, inclusiv declinul abrupt al preturilor la titei din ultima perioada, au generat o conjuctura deosebita in piata romaneasca de gaze naturale, unde preturile administrative stabilite in conformitate cu prevederile legale, dar si cu acceptul Comisiei Europene si al institutiilor financiare internationale, au devenit comparabile si, uneori, chiar mai mari fata de preturile pietei", se arata intr-un comunicat al Executivului.

Astfel, Guvernul a desemnat autoritatea competenta cu stabilirea nivelului minim al stocurilor de gaze pe care furnizorii trebuie sa le inmagazineze, prin adoptarea unei Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/2012.

Cantitatile de gaze naturale, reprezentand stocurile minime ce urmeaza a fi inmagazinate de fiecare furnizor, vor fi stabilite anual, in conditii transparente si nediscriminatorii, prin decizie a presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Decizia se ia in conformitate cu reglementarile specifice ANRE, astfel incat sa se asigure un nivel corespunzator al consumului intern, in conditii de continuitate si de siguranta.

In actul normativ sunt stabilite contraventii si cuantumuri ale amenzilor pentru furnizorii si operatorul de transport care nu constituie stocul minim de gaze naturale, pe care au obligatia sa il detina in depozitele de inmagazinare subterana.

Amenzile variaza intre 400.000 de lei si 500.000 de lei si intre 5% si 10% din cifra de afaceri anuala. Prevederile referitoare la amenzi sunt aplicabile dupa un termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, prin publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.

Inmagazinarea gazelor naturale are ca scop asigurarea securitatii in alimentarea cu gaze naturale a clientilor finali, armonizarea variatiilor consumului sezonier, zilnic si orar cu sursele de gaze disponibile si asigurarea in permanenta a echilibrului fizic al Sistemului National de Transport.