Guvernul a desemnat, marti, prin Ordonanta de Urgenta, autoritatea competenta cu stabilirea nivelului minim al stocurilor de gaze pe care furnizorii trebuie sa le inmagazineze, prin adoptarea unei Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/2012. Cantitatile de gaze naturale, reprezentand stocurile minime ce urmeaza a fi inmagazinate de fiecare furnizor, vor fi stabilite anual, in conditii transparente si nediscriminatorii, prin decizie a presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.

Decizia se ia in conformitate cu reglementarile specifice ANRE, astfel incat sa se asigure un nivel corespunzator al consumului intern, in conditii de continuitate si de siguranta.

In actul normativ sunt stabilite contraventii si cuantumuri ale amenzilor pentru furnizorii si operatorul de transport care nu constituie stocul minim de gaze naturale, pe care au obligatia sa il detina in depozitele de inmagazinare subterana. Amenzile variaza intre 400.000 de lei si 500.000 de lei si intre 5% si 10% din cifra de afaceri anuala. Prevederile referitoare la amenzi sunt aplicabile dupa un termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, prin publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.

Inmagazinarea gazelor naturale are ca scop asigurarea securitatii in alimentarea cu gaze naturale a clientilor finali, armonizarea variatiilor consumului sezonier, zilnic si orar cu sursele de gaze disponibile si asigurarea in permanenta a echilibrului fizic al Sistemului National de Transport.