Rusia, Grecia si Bulgaria - participantii la proiectul conductei de petrol Burgas-Alexandropolis, au semnat marti un acord privind crearea unei companii internationale de proiectare care va deveni operatorul proiectului. Realizarea oleoductului va permite Rusiei sa adopte decizia extinderii Consortiului caspic de transport.

Expertii citati de Kommersant atrag atentia ca Rusia trebuie sa se grabeasca, pentru ca exista alternative la proiect. Potrivit ministrului rus al energiei, Viktor Hristenko, pentru pregatirea proiectului si a documentatiei tehnice, inclusiv calcularea tarifului de transport, va fi nevoie de sase luni.

Prin conducta lunga de 285 de km vor fi transportate 35 milioane de tone de titei, cu posibilitatea sporirii capacitatii la 50 milioane. Costul proiectului a fost estimt la 1 miliarde de dolari. Burgas-Alexandropolis trebuie sa preia o parte din povara stramtorilro Bosfor si Dardanele, prin care se transporta petrolul rusesc si kazah.

In opinia sefului departamentului pentru proiecte internationale al Gazprom, Nikolai Serioghin, din cauza stationarii in cele doua stramtori petrolistii pierd anual circa 700-750 milioane dolari. TNK-BP, Chevron si KazMunaiGaz si-au exprimat deja interesul pentru achizitionarea unor cote de participatiune la partile bulgara sau greaca, dar inca nu exista nici un fel de intelegere concreta.