Ministerul Energiei face parte din proiectul noii Strategii Nationale Anticoruptie (SNA) 2016-2020, ca institutie responsabila in indeplinirea obiectivului Cresterea integritatii, reducerea vulnerabilitatilor si a riscurilor de coruptie in mediul de afaceri, se arata intr-un comunicat de presa. Ministerul Energiei va lucra pentru acest obiectiv alaturi de Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Transporturilor si Ministerul Justitiei.

Ministerul Energiei si celelalte institutii responsabile, sub coordonarea Ministerului Economiei, au ca tinta de atingere a acestui obiectiv de crestere a integritatii reducerea vulnerabilitatilor si a riscurilor de coruptie in mediul de afaceri anul 2017.

"Identificarea sectorului energetic ca zona-cheie de interes pentru lupta anticoruptie este un semnal clar ca asteptam de la companiile din domeniu sa se conformeze celor mai inalte standarde in domeniu. Unii o fac deja, pe cei care mai au de facut pasi ii vom asista sa ii faca. Acesta este principalul rol al muncii noastre. Este de la sine inteles: cei care nu inteleg acest deziderat nu isi gasesc loc in sistemul energetic", a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Actiunile principale ale acestui obiectiv sunt: continuarea demersurilor Romaniei de a deveni membru cu drepturi depline a OCDE si al grupurilor de lucru relevante ale organizatiei si, in special, in Grupul de lucru Anti-mita. Aceasta presupune, de asemenea, aderarea la Conventia OCDE si punerea in aplicare a acesteia; identificarea, descurajarea si sanctionarea intelegerilor anticoncurentiale; implementarea planurilor de integritate ca cerinte obligatorii pentru iintreprinderile publice; realizarea schimbului de bune practici in implementarea programelro de integritate intre mediul privat si sectorul public; organizarea de consultari publice periodice intre reprezentantii sectorului public si mediului de afaceri cu privire la agenda nationala anticoruptie si politicile publice cu impact asupra activitatii economice; si diseminarea politicilor si programelor anti-mita dezvoltate la nivelul companiilor inclusiv prin aducerea acestora la cunostinta posibililor contractori si furnizori si solicitarea respectarii unor standarde echivalente.

"In chestiunile legate de anticoruptie e nevoie de mai multa preventie daca dorim sa vedem rezultate semnificative intr-un timp cat mai scurt. Ce a decis Ministerul Energie este sa se puna la dispozitia echipei care coordoneaza Strategia Nationala Anticoruptie si sa coopereze pe deplin in acest proiect astfel incat sa avem parte de un mecanism care poate actiona preventiv. Bunele intentii sunt importante, dar avem nevoie de participare si de implicare fara rezerve, deoarece nu putem avea o schimbare profunda bazandu-ne exclusiv pe masuri punitive", a declarat Dan Ionescu, consilier personal al ministrului Energiei, cel care a reprezentat Ministerul Energiei in discutiile cu echipa de la Ministerul Justitiei.

Impactul scontat al strategiei vizeaza elemente precum incadrarea Romaniei in media UE privind perceptia si mentalitatea publica interna legata de fenomenul de coruptie, reducerea cu cel putin 50% a cazurilor de fraudare si corupere a procedurii de achizitii publice, implementarea masurilor preventive anticoruptie in peste 80% din institutiile si intreprinderile publice si aderarea Romaniei la Conventia anti-mita a OCDE.