Statele Unite ale Americii au mai multe rezerve exploatabile de petrol decat Arabia Saudita sau Rusia, potrivit unei analize a firmei norvegiene de consultanta Rystad Energy, citat de Bloomberg.

SondaFoto: Flickr

Rystad Energy estimeaza rezervele americane de petrol la 264 miliarde de barili, in fata Arabiei Saudite (212 miliarde barili) si a Rusiei (256 miliarde barili).

Peste 50% din aceste rezerve sunt reprezentate de petrolul de sist. Potrivit studiului citat, Texas detine peste 60 de miliarde de barili de petrol de sist.

Analiza Rystad ia in calcul rezervele din campurile existente, din noi proiecte si rezervele potentiale din campuri recent descoperite, precum si campuri nedescoperite. Pentru acest calcul, este aplicata o abordare similara pentru toate tarile, precizeaza Rystad, care mentioneaza ca alte analize iau in calcul rapoarte ale autoritatilor nationale, care sunt uneori bazate pe standarde opace. Studiul a fost realizat intr-un interval de trei ani si a vizat peste 60.000 de campuri petrolifere din intreaga lume.

Rystad estimeaza rezervele globale de petrol la 2.092 miliarde barili de petrol. Cele sapte mari companii petroliere - BP, Exxon, Chevron, ENI, Total, Shell si ConocoPhillips - detin mai putin de 10% din totalul rezervelor.

CNBC noteaza ca alte studii, precum foarte urmaritul BP Statistical Review, arata ca SUA se situeaza in continuare in urma unor tari precum Arabia Saudita, Rusia, Canada, Irak, Venezuela si Kuweit.