Compania greceasca M&M Gas a realizat primul export de gaze din Grecia spre Bulgaria pe data de 1 iulie, informeaza agentia bulgara de presa Novinite, citand site-ul de stiri Hellenic Shipping News, transmite Agerpres.

Transportul de gaze Grecia-Bulgaria a fost unul de teste si a presupus o cantitate foarte mica de gaze, livrata la pretul reglementat din Bulgaria. Tranzactia a avut loc la punctul de interconectare Kulata-Siderokastro.

M&M Gas a fost, de altfel, si prima companie care a realizat primele exporturi de gaze din Bulgaria spre Grecia, in luna iunie.

Operatorii retelelor de transport al gazelor din Grecia si Bulgaria, DESFA si Bulgartransgaz, au semnat recent un acord prin care tranzitul de gaze este posibil in ambele sensuri intre cele doua tari.

Aceasta dupa ce Bulgaria a finalizat lucrarile de modernizare a unei statii de compresare de la granita cu Grecia, sperand sa-si asigure o treime din consum din gazele provenite din aceasta tara.

Totodata, Grecia si Bulgaria au convenit sa urgenteze lucrarile de constructie a unui interconector care va aduce gaze din conducta TAP (Trans-Adriatic Pipeline).

Gazoductul TAP face parte din Coridorul Sudic, o ruta prin care gazele din regiunea caspica sunt aduse in sudul Europei, prin Turcia. TAP va ajunge in Italia, prin Grecia si Albania.