Ministerul Energiei a publicat Raportul consolidat al etapei de analiza calitativa din procesul de elaborare a Strategiei Energetice a Romaniei, se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, raportul este un document intermediar in elaborarea noii Strategii Energetice a Romaniei. Raportul a fost publicat pe pagina de internet a Ministerului Energiei si poate fi consultat in sectiunea Strategie Energetica, Rapoartele Sesiunilor de lucru.Vezi si documentul atasat.

"Suntem in grafic in ceea ce priveste elaborarea Strategiei Energetice Nationale si ce ma bucura cel mai mult la acest document este participarea larga a specialistilor din domeniul energetic. Vreau sa subliniez inca o data ca desi acest document este coordonat de Ministerul Energiei, el nu ne apartine noua ci intregului domeniu. Am propus elaborarea unei Strategii Energetice la inceputul mandatului pentru ca avem nevoie cu totii de linii directorare pentru anii care urmeaza si de predictibilitate in politicile publice. Punerea in dezbatere publica a rapoartelor Strategiei Energetice a fost un exercitiu impresionant pentru o institutie publica de calibrul Ministerului Energiei si faptul ca am reusit sa implicam aproape 300 de specialisti in elaborarea Strategiei este deja o performanta notabila. Raportul consolidat pe care il publicam astazi este si el disponibil publicului interesat si sper ca interactiunea cu societatea civila sa ajute inca o data la rafinarea ipotezelor finale", a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Structura raportului este definita de cele cinci teme de dezbatere ale sesiunilor de lucru organizate de Ministerul Energiei, in cadrul procesului de elaborare a Strategiei, in perioada 9 martie-14 aprilie 2016. La aceste sesiuni au participat circa 250 de specialisti ai mediului academic, ai asociatiilor de producatori, distribuitori si consumatori de energie, ai organizatiilor nonguvernamentale, ai agentiilor de reglementare, ai Guvernului si ai Parlamentului Romaniei.

Documentul de fata se bazeaza pe minutele sesiunilor de lucru, pe observatiile, comentariile si propunerile rezultate din consultarea publica, dar si pe alte studii si documente strategice de nivel national si international. Raportul prezinta, asadar, o armonizare a pozitiilor partilor interesate, dar nu reprezinta, in acest stadiu, pozitia oficiala a Ministerului Energiei.

Elaborarea Strategiei Energetice a Romaniei 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, a incheiat etapa complexa a analizei calitative, care a reunit circa 250 de specialisti in sesiuni de lucru acoperind marile teme ale energiei. Rapoartele sesiunilor de lucru au trecut prin consultare publica, in urma careia au fost primite, centralizate si integrate observatii si propuneri ale publicului interesat.

In acest moment, este aproape finalizata etapa de desemnare consultantului care se va ocupa de modelarea cantitativa a Strategiei. Raportul final al Strategiei Energetice va fi realizat in cea de-a doua parte a lunii septembrie, prin integrarea rezultatelor modelarii cantitative in raportul de analiza calitativa. Raportul final al Strategiei Energetice va fi supus dezbaterii publice la sfarsitul lunii septembrie.