- Conducere cu membri de partid
Directorul general al Oil Terminal Viorel Ciutureanu este in aceasta functie din 2012, insa in urma cu doua luni i-a fost prelungit mandatul cu 4 ani de catre Consiliul de Administratie al companiei, care este interimar. Ciutureanu a trecut in declaratia de interese ca este vicepresedinte birou politic teritorial Constanta al PNL.
- Ce acuzatii sunt aduse de un actionar al Oil Terminal
Broadhurst Investments ceruse completarea ordinii de zi cu "aprobarea pornirii actiunii in raspundere impotriva directorului general si a administratorilor societatii, pentru prejudicierea societatii ca urmare a operatiunilor desfasurate de catre acestia cu incalcarea legii".
Acuzatiile:
- Manipularea pietei de capital pe care sunt tranzactionate actiunile emise de catre societate, prin falsificarea situatiilor financiare preliminare aferente anului financiar 2015. Oil Terminal este acuzata de o posibila manipulare a pietei, in conditiile in care pe 15 februarie 2016 a raportat un profit net de un milion de lei pe 2015, moment in care pretul actiunilor a scazut cu 15%, iar o luna mai tarziu un profit net de 6,5 milioane de lei. In aprilie 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a demarat o investigatie privind o posibila manipulare a pietei bursiere prin transmiterea de informatii false de catre compania de stat OIL Terminal (OIL). De atunci nu s-a mai intamplat nimic.Vezi aici mai multe amanunte.
- Aprobarea ca pierderile inregistrate din contractele societatii cu clientii aflati in insolventa: Oil Prod, Oltchim si InterAgro sa fie considerate costuri nedeductibile fiscal in situatiile financiare pentru anul 2015 si cele aferente trimestrului I din 2016. Vezi aici raportul pe 2015
- Incheierea, fara aprobarea prealabila in Consiliul de Administratie sau prin rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli de catre Adunarea Generala a Actionarilor, a Contractului Colectiv de Munca, fapt care a prejudiciat societatea prin reducerea profiturilor din semestrul III si semestrul IV ale anului 2015 cu aproximativ 4 milioane de euro.
- Prelungirea nelegala a contractului de mandat al Directorului General al societatii pentru o perioada de 4 ani
- Aprobarea unui regulament de achizitii publice fara aplicarea Legii 99/2016 privind achizitiile sectoriale si a OUG 34/2006 privind achizitiile publice, desi Oil Terminal SA este o societate detinuta majoritar de catre statul roman. Vezi aici unele achizitii ale Oil Terminal
- Subevaluarea terenurilor societatii aflate in capitalul social de 10 ori, fata de valoarea terenurilor neincluse in capitalul social.
- Subevaluarea in contabilitate a imobilizarii necorporale a acordului de concesiune petroliera la 3 milioane de lei, fata de un venit obtinut anual de 1,5 milioane.
- Aprobarea diminuarii incorecte in contabilitate a amortizarii imobilizarilor necorporale si prestarea de servicii sub costurile reale
- Tegiversarea punerii in executare a actiunii in raspundere aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor din 2012 impotriva directorilor societatii pentru prejudiciile constatate de ANAF Constanta.
- De ce a fost respinsa cererea Broadhurst Investments
"Mentionam ca in sedinta Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor societatii desfasurate in data de 27 aprilie 2016, cu votul actionarilor reprezentand 65,96% din capitalul social si 90,39% din drepturile de vot ale actionarilor prezenti/reprezentati, actionarii societatii au respins propunerea unui actionar persoana fizica, de pornire a actiunii in raspundere impotriva conducerii", transmite Consiliul de Administratie.
Contactat de ziarul Bursa, Bogdan Stanescu a spus ca asupra subiectelor din aceasta cerere formulata, Adunarea Generala a Actionarilor fie s-a mai pronuntat, ori acestea fac obiecte a unor dosare in instanta. "Pentru manipularea pietei de capital pe care sunt tranzactionate actiunile emise de catre societate, prin falsificarea situatiilor financiare preliminare anului financiar 2015, AGA a propus deja o investigare catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, inregistrand astfel documente care sunt in studiu (...)Asupra subevalarilor din contabilitate a imobilizarilor necorporale a acordului de concesiune petroliera AGA nu poate interveni sa le modifice, lucru care s-a mai raspuns o data", a spus Stanescu pentru Bursa. Potrivit acestuia, Dan Barbulescu ar avea pana acum 62 de contestatii initiate, fiind toate pierdute.