Bulgaria doreste sa atraga investitori privati pentru construirea centralei nucleare de la Belene, dupa ce o curte de arbitraj a decis ca Sofia trebuie sa achite compensatii usturatoare Rusiei pentru acest proiect, a declarat vineri premierul Boiko Borisov, citat de Reuters.

Proiectul centralei de la BeleneFoto: Atomenergoproekt

Tara balcanica a anulat proiectul centralei de 2.000 de megawati, pe malul Dunarii, din cauza dificultatilor financiare si a presiunilor venite din partea Bruxellesului si a Washingtonului, care au avertizat ca realizarea acestei centrale nu va face decat sa sporeasca si mai mult dependenta Bulgariei de importurile energetice rusesti.

Un tribunal international de arbitraj a decis insa in iunie ca Sofia trebuie sa plateasca peste 550 de milioane de euro compensatii in contul gigantului nuclear rusesc Rosatom pentru cele doua reactoare nucleare comandate.

"Avem o situatie foarte diferita", a declarat Borisov. "Suntem obligati sa platim pentru aceste doua reactoare".

Borisov a precizat ca tara nu are suficiente resurse financiare pentru a construi centrala nucleara.

"Haideti sa facem un proiect privat prin intermediul agentiei de privatizare, cu diverse optiuni pentru participatia statului. Aceasta este solutia", a spus acesta.

Bulgaria spera sa vanda echipamentul sau intregul proiect Iranului iar Borisov a vizitat in iulie Tehranul, pentru a testa terenul in privinta unui posibil acord, pentru care este insa nevoie si de acordul Rosatom.