Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) a incheiat luni un contract de service si mentenanta a turbinei cu gaz din centrala cu ciclu combinat apartinand CTE Bucuresti Vest cu General Electric Global Services GmbH, divizia de service a companiei americane General Electric. Acordul cu General Electric Global Services intra in vigoare din 9 septembrie 2016 si se deruleaza pe o perioada de sase ani si se ridica la 5,65 milioane de euro, pret fix stabilit pentru toata perioada derularii contractului.

Potrivit ELCEN, General Electric Global Services a participat la licitatia deschisa online, anuntata si desfasurata de ELCEN, conform legislatiei in vigoare, in perioada mai- august si a fost declarata castigatoare la inceputul acestei luni. La licitatia desfasurata prin intermediul SEAP s-au depus doua oferte.

"Turbina cu gaz joaca un rol esential in functionarea centralei cu ciclu combinat de la Vest, in activitatea ELCEN, ca urmare a gradului sau ridicat de eficienta. Ne bucuram ca vom colabora cu experti in domeniu, fabricantii originali ai turbinei cu gaz, in asigurarea serviciilor de mentenanta ale turbinei, garantand astfel siguranta furnizarii unui serviciu de calitate in alimentarea cu energie termica a consumatorilor bucuresteni", a declarat Directorul General al ELCEN, Marcel-Octavian Nicolaescu.

In conformitate cu obligatiile contractuale, timp de sase ani, General Electric Global Services va asigura toate activitatile de service si mentenanta (monitorizarea continua a functionarii turbinei, interventii operative, revizii anuale care sa previna eventuale incidente, reconditionari ale pieselor de schimb etc.) a turbinei cu gaz din centrala cu ciclu combinat de la CTE Bucuresti Vest.

"Demararea activitatii dintre General Electric Global Services si ELCEN reprezinta un pas important in cadrul relatiilor de colaborare. Cu aceasta ocazie, ELCEN intra in randul marilor companii producatoare de energie din Romania care beneficiaza de servicii tehnice de specialitate ale GE pentru asigurarea disponibilitatii maxime de functionare si a parametrilor de calitate, contribuind astfel la competitivitatea ELCEN in sectorul energetic", a precizat Directorul General al General Electric Power Services pentru Europa Centrala, Adolf Roesch.

Turbina cu gaz de la CTE Bucuresti Vest functioneaza din 2009 si este fabricata de General Electric, firma-mama a General Electric Global Services.

Centrala cu ciclu combinat de la CTE Bucuresti Vest, o investitie de 160 milioane de euro, a intrat in exploatare comerciala in 2009 si este, la ora actuala, cea mai noua si performanta unitate de cogenerare a ELCEN si singurul sistem de incalzire urbana din tara cu tehnologie moderna. Centrala alimenteaza cu apa calda si caldura, in principal, cartierele de locuinte din Drumul Taberei, Militari si Crangasi si livreaza energie electrica in Sistemul Energetic National. Unitatea de cogenerare de inalta eficienta este compusa dintr-o turbina cu gaze de 143 MW, un cazan recuperator cu ardere suplimentara si o turbina cu abur de 60 MW, sarcina termica produsa fiind de 170 Gcal/h.