Klaus Leiders, cetateanul german care a lucrat in domeniul minier in tari ca Rusia, Coreea de Nord si Rusia, si-a inceput de luni, 22 august 2016, activitatea de director in cadrul Complexului Energetic Oltenia, relateaza presa gorjeana, informatia fiind confirmata pentru HotNews.ro de reprezentanti ai Ministerului Energiei. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul companiei, Leiders detine o firma in Germania prin care ofera servicii in domeniul minier, avand in derulare un contract in Federatia Rusa. CV-ul arata ca a lucrat si in Romania pentru proiecte din domeniul aurului, insa nu precizeaza care sunt acestea. Leiders ar fi trebuit sa-si inceapa activitatea pe 6 august, insa a venit cu doua saptamani mai tarziu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit ziarului Pandurul, Leiders a venit la prima sedinta operativa insotit de sotia sa, cetatean roman. Motivul ar fi ca Leiders nu cunoaste bine limba romana, iar sotia sa a trebuit sa ii traduca. Aceasta in conditiile in care o conditie pentru numirea in functia de director era cunoasterea limbii romane. Leiders a fost numit in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa.

Reamintim ca pe 15 iulie, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia (CEO) a decis numirea lui Leiders ca membru in Directoratul companiei. nou membru in directorat, anunta comania printr-un comunicat transmis luni.

In cei peste 35 de ani de activitate a avut o serie de contracte in domeniul minier, la mai multe firme, in diverse tari: Rusia, Germania, Romania, SUA, Vietnam, Malaysia, Kargazstan, Coreea de Nord, China, Guyana si Republica Dominicana. In China, Coreea de Nord si Kargastan a lucrat in perioada 2008-2011, imediat dupa ce a parasit Romania. Vezi CV-ul atasat sau pe site-ul CEO Oltenia.

Leiders Klaus detine o firma obscura in Germania prin care ofera servicii in domeniul minier, iar din 2013 lucreaza pentru o companie din Rusia. In anii trecuti a lucrat in domeniul minier in mai multe tari, printre care si Coreea de Nord si China, dar si in Romania pentru o firma de materiale de constructii din Ploiesti si ca manageri in proiecte in domeniul aurului si cuprului.

Din 2008 detine in Germania firma K.u.K. Management & Engineers in Obernzell, Germania. Compania Din 2013 are un contract cu o firma din domeniul carbunelui Karakan Invest din Moscova, unde este director tehnic.

O varianta de CV obtinuta de HotNews.ro arata ca in 2015 a lucrat pentru o firma Elpro din Romania (?) si a fost manager in trei proiecte din domeniului aurului si cuprului, in zona Banatului. In document nu sunt precizate exact proiectele pentru care a lucrat. Se mentioneaza doar ca au esuat din cauza ca nu erau viabile, se precizeaza in document. In CV-ul publicat oficial pe site-ul CEO nu apare aceasta informatie.

Legaturi cu Romania a avut si in perioada 2007-2008 cand a a fost manager in cadrul firmei Kemna Materiale de Constructii din Ploiesti. Dupa trei ani in Coreea de Nord, China si Kargazstan, in 2012 s-a intors in Romania unde a fost inginer de proiect in domeniul exploatarii aurului pana in 2013, cand si-a inceput activitatea in Rusia. In CV nu precizeaza firma pentru care a lucrat in domeniul minier.

In Coreea de Nord si China a fost manager in mine de exploatare a talcului. Cateva luni, in perioada 2011-2012, a lucrat si pentru compania Olympus Pacific Minerals din Toronto, de unde ar fi demisionat din motive personale.

Klaus Leiders il inlocuieste pe Adrian Mircea Teodorescu, care a fost revocat din functia de membru al Directoratului.