Proiectul cablului submarin intre Romania si Turcia nu se va introdus in noua strategie energetica, a declarat Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, in cadrul unei conferinte organizate de Focus Energetic. Aceasta a explicat ca nu poate fi sustinut un proiect pe care doar Romania il doreste, in conditiile in care ar trebui implicate si alte tari, Bulgaria si Turcia.

"Nu cred in proiectul cablului submarin. Nu este o zona stabila in momentul de fata. Fiind un proiect care implica mai multe tari, trebuie sa existe interes din ambele parti. Turcii nu au un interes pentru acest proiect, pentru ca ei vor sa creasca gradul de conectivitate in curent alternativ si nu in curent continuu. Nu cred ca Turcia va aloca bani pentru acest proiect", a spus Corina Popescu.

Noua strategie energetica ar urma sa fie finalizat pana in luna octombrie.

In decembrie 2013, fostul Guvern a aprobat un memorandum privind proiectul cablului submarin si relizarea Companiei de proiect "HVDCC Romania-Turcia SA". Fosul ministru delegat pentru energie Constantin Nita a solicitat in ianuarie 2014 mai multor companii energetice de stat, Transelectrica, CE Hunedoara, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si CE Oltenia, sa contribuie cu cate 2 milioane de euro pentru infiintarea companiei de proiect. Insa Fondul Proprietatea s-a opus acestui proiect, mai ales in conditiile in care partenerii turci nu si-au asumat o nicio obligatie legala de a participa la infiintarea companiei de proiect.