Proiectul gazoductului Nord Stream 2 al gigantului rus Gazprom spre Germania este o "afacere proasta pentru Europa" deoarece risca sa destabilizeze Ucraina, a declarat joi, la Stockholm, vicepresedintele american Joe Biden, citat de AFP.

Joe BidenFoto: Hotnews

"Din punctul nostru de vedere, al Statelor Unite, gazoductul Nord Stream 2 este in mod fundamental o afacere proasta pentru Europa", a declarat Biden, intr-o conferinta de presa alaturi de premierul suedez Stefan Lofven.

"Stiu ca veti analiza acest lucru alaturi de colegii vostri. Europa are nevoie de surse diversificate de vaz si nu, dupa noi, de gazoductul Nord Stream 2", a spus el. "Iar faptul ca stabileste o si mai mare dependenta fata de Rusia la acest moment risca, cred, o stiu chiar, sa destabilizeze fundamental Ucraina", a adaugat el.

Acest proiect, care ar urma sa treaca pe sub marea Baltica, ar indeparta Ucraina din ruta aprovizionarii Uniunii Europene cu gaze naturale rusesti. Proiectul divizeaza statele membre ale UE iar Polonia si tarile baltice lupta deschis impotriva sa.

UE a importat din Rusia o treime din gazul consumat in 2014 dar pentru unele tari din Europa de Est cota s-a apropiat sau a atins 100%.

Comisia Europeana, care crede ca aceasta cale de aprovizionare risca sa concentreze 80% din importurile de gaz rusesc ale UE, a promis sa examineze cu atentie modul in care proiectul este in conformitate cu regulile europene, in special in ceea ce priveste concurenta.

"Gazul european poate si trebuie sa fie o parte a pietei europene, dar trebuie ca aceasta piata sa fie deschisa si concurentiala", a apreciat Biden, care a reamintit ca "fiecare tara din Europa poate, daca doreste, sa cumpere din SUA gaz natural" lichefiat.

"Nicio tara nu ar trebui sa fie in masura sa foloseasca energia ca o arma. Nicio tara nu trebuie sa poata folosi energia pentru a constrange energia altor tari", a mai spus vicepresedintele american, facand aluzie la intreruperile de gaze folosite in trecut de Rusia.