Guvernul irakian discuta posibilitatea de a vinde titei prin Iran in cazul in care negocierile cu regiunea autonoma kurda asupra unui acord de partajare a profitului esueaza, a declarat un reprezentant al Ministerului Petrolului de la Bagdad pentru Reuters.

SondaFoto: Flickr

Organizatia de Stat pentru Marketingul Petrolului din Irak (SOMO) intentoneaza sa organizeze discutii cu Guvernul Regional Kurd, posibil saptamana viitoare, despre titeiul irakian exportat prin Turcia, a declarat vice-ministrul pentru Petrol Fayadh al-Nema intr-un interviu acordat vineri seara.

"Daca negocierile ajung sa se incheie" fara o intelegere "vom incepe sa cautam o modalitate de a ne vinde titeiul, pentru ca avem nevoie de bani, fie Iranului fie altor tari", a declarat telefonic vice-ministrul pentru Reuters.

Irakul, al doilea producator ca marime, dupa Arabia Saudita, din OPEC, depinde de vanzarile de petrol care reprezinta 95% din veniturile sale publice. Economia irakiana sufera atat din cauza scaderii pretului titeiului cat si din cauza razboiului impotriva militantilor Statului Islamic.

Regiunea Kurdistan produce circa 500.000 de barili pe zi pe teritoriul sau si exporta acest volum prin Turcia. Bagdadul nu va putea sa redirectioneze aceste cantitati insa ar putea comanda trasferuri de circa 150.000 de barili pe zi, prin Iran, produsi in provincia irakiana invecinata Kirkuk.

O intelegere intre Iran si Irak ar putea functiona intr-o maniera similara cu schimburile de titei pe care Teheran le-a avut cu tarile din zona Marii Caspice, potrivit unui alt reprezentant din cadrul ministerului.

Iran ar importa titei irakian pentru rafinariile sale, si ar putea exporta cantitati echivalente din propriile sale rezerve de petrol, in numele Bagdadului, din porturile iraniene din Golf. Irakul are porturi in Golf insa nu sunt conectate cu oleoductele care acopera zacamintele din nordul Kirkuk.

Compania irakiana de stat North Oil Company a reluat saptamana trecuta pomparea de titei prin oleoductul spre Turcia, controlat de kurzi, "in semn de bunavointa pentru a-i invita sa inceapa negocierile", a precizat Nema.

Fluxul de titei extras din Kirkuk de North Oil si pompat prin oleoduc a fost mentinut la aproximativ 75.000 de barili pe zi, incepand cu saptamana trecuta. Aceast flux este la circa jumatate fata de fluxul de dinainte de taierea din luna martie, a spus Nema.