​Consiliul de Administratie al Hidroserv, filiala de mentenanta a Hidroelectrica, a decis zilele trecute demararea procesului de insolventa a companiei, fiind discutate chiar si nume de posibili administratori judiciari. Unul dintre acestia este Remus Borza, mai nou membru ALDE, care controleaza Euro Insol, si care s-a ocupat si de insolventa Hidroelectrica. Apare, insa, o problema: Din 2012 este administrator judiciar al UCM Resita, cel mai mare creditor al Hidroserv, fapt care l-ar putea pune pe Borza in conflict de interese. Contactat de HotNews.ro, Borza sustine ca la "Hidroserv ma duc pe zero bani" si ca asa ar rezolva conflictul de interese. Sau isi va depune mandatul de la UCM Resita, in cazul in care va fi confirmat administrator judiciar al Hidroserv.

Remus Borza (foto arhiva)Foto: Hotnews

Insa este greu de crezut ca poate fi eliminat conflictul de interese daca ar lucra chiar fara bani.

Alte doua firme de insolventa luate in calcul pentru Hidroserv sunt Casa de Insolventa Transilvania si Casa de Insolventa BDO.

"Nu este o miza financiara. Hidroserv este puiul meu", a spus Borza, intrebat de ce s-ar duce administrator judiciar la Hidroserv, riscand un conflict de interese. Borza a mai spus ca UCM Resita este cel mai mare creditor, avand de recuperat 23 de milioane de lei de la Hidroserv. Celelalte firme ar avea de recuperat sume nesemnificative.

Borza sustine ca a mai incercat o data sa-si depuna mandatul de administrator judiciar de la UCM Resita, insa a fost obligat in instanta sa ramana. Borza mai spune ca pana acum nu a luat "niciun leu" nici de la UCM Resita. "Nu fac pentru bani", a adaugat Borza.

Precizam ca Remus Borza s-a inscris recent in ALDE. Mai mult, Remus Borza ar putea prelua chiar sefia ALDE Valcea, potrivit publicatiei valcene ramnicuvalceaweek.ro.In februarie 2015, Remus Borza a condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Euro Insol, in care Remus Borza este partener, a angajat in numele societatii Hidroelectrica firmele de avocatura Borza & Asociatii si Piperea &Asociatii pentru 74 de procese pe care compania le avea cu creditorii in timpul insolventei.

HotNews.ro a aratat saptamana trecuta ca membrii Consiliului de Administratie al Hidroserv, filala de mentenanta a Hidroelectrica, au fost somati sa accepte deschiderea procedurii de insolventa a companiei. Cel care solicita in mod imperativ insolventa este presedintele CA al Hidroserv, Marian Sandu, acesta motivand solicitarea prin faptul ca societatea este intr-o situatie "financiara dezastruoasa".

Hidroserv SA a fost infiintata in 2013, dupa fuziunea a opt filiale: Bistrita, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Ramnicu Valcea, Sebes si Slatina. La infiintare, Hidroserv a preluat si pierderi de 38 de milioane de lei.

Radu Silaghi, directorul general al Hidroserv, a spus pentru HotNews.ro ca in acest moment Hidroserv a ajuns intr-o situatie complicata din cauza contractelor cu tertii. De pe 18 august are toate conturile blocate din cauza unui contract incheiat in 2010 cu firma ACETI SRL din Slatina. Aceasta a castigat in instanta impotriva Hidroserv, care trebuie sa-i plateasca 1,7 milioane de lei. Silaghi sustine ca acel contract a fost pagubos pentru Hidroserv, motiv pentru care au fost facute plangeri la parchetul din Slatina. Dosarul nu a fost solutionat. In schimb, ACETI a dat Hidroserv in judecata pentru neplata sumelor prevazute in contract, datoria ajungand in acest moment la 1,7 milioane lei. Interesant este ca ACETI SRL este controlata de Darius Valcov, fost primar al Slatinei si fost ministru de finante, trimis in judecata sub control judiciar in doua dosare pentru fapte de coruptie si luare de mita. Potrivit unui rechizitoriu DNA, Vlacov a administrat din 2011, prin interpusi, mai multe firme, printre care si ACETI SRL. Procurorii DNA au aratat ca Valcov a picat testul poligraf cand a fost intrebat daca a controlat activitățile comerciale dintre firmele SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL, SC City Hotel &Louge SRL, SC Enero Prod SRL, SC Rupiah SRL și SC Aceti SRL.

Publicatia locala concretinolt.ro arata ca un contract intre Hidroserv, in calitate de achizitor, si ACETI, in calitate de executant, a fost incheiat si in august 2012, cand Hidroelectrica se afla in insolventa.

Radu Silaghi spune ca in momentul fuziunii celor 8 filale, Hidroserv avea 471 de contracte cu terti. In 2015 acestea au fost reduse pana la 10. Silaghi sustine ca au fost facute sesizari penale pentru multe dintre aceste contracte, insa niciun dosar nu a fost finalizat. Practic, Hidroserv contracta lucrari de la Hidroelectrica, dupa care le subcontracta unor terti. De multe ori, Hidroserv nu obtinea niciun profit din aceste afaceri.