Agentia Nationala de Integritate (ANI) va proceda la evaluarea declaratiilor de avere depuse de catre Victor Vlad Grigorescu, ministrul energiei, se arata intr-un raspuns al institutiei transmis la solicitarea HotNews.ro. Ministrul a obtinut sume importante de bani din cedarea folosintei unui bun mobil valoros, catre un offshore din insulele britanice Turks & Caicos. Problema nu este ca a incasat cel putin 791.500 lei din cedarea in doua randuri a acelui bun catre un offshore, ci faptul ca obiectul valoros nu este trecut in nicio rubrica din declaratiile de avere. La solicitarea HotNews.ro, Grigorescu a spus ca nu poate spune ce bun mobil ii aduce asemenea venituri, intrucat "este vorba de un contract privat", iar "tranzactia in sine ramane confidentiala".

Victor Vlad GrigorescuFoto: Hotnews
  • Povestea pe scurt

In declaratia de avere semnata pe 17 decembrie 2015, la scurt timp dupa numirea in functia de ministru al energiei, Victor Grigorescu arata ca a incasat 568.050 (nu preciza daca lei sau euro) din cedarea folosintei, fara sa ofere alte amanunte legate de bunuri si sursa venitului. Aceasta in conditiile in care la rubrica "Venituri din cedarea folosintei bunurilor" trebuie completat: sursa venitului (nume, adresa), obiectul generator de venit si venitul anual incasat.

La scurt timp, Romania Libera s-a sesizat asupra acestor aspecte si a solicitat, in mod oficial, lamuriri de la Ministerul Energiei. Vezi aici.

In urma sesizarilor din partea mass-media, ministrul a revenit pe 26 ianuarie 2016 cu o declaratie de avere rectificata in care arata ca a obtinut 554.500 (n.red. lei sau euro- nu specifica) din cedarea folosintei unui bun mobil catre offshore-ul Impact Sales Co din insulele britanice Turks & Caicos. Alti 13.550 (lei sau euro) au fost obtinuti din cedarea folosintei unui bun imobil. Desi precizeaza sursa venitului, nu mentioneaza si care este "obiectul generator de venit". De asemenea, in declaratia de avere nu este trecut niciun obiect de valoare la rubricile destinate "bunurilor mobile". Conform legislatiei, trebuie declarate toate mijloacele de transport detinute si toate obiectele a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro. Desi nu preciza perioada tranzactiei, se presupunea din declaratia de avere ca sumele au fost obtinute in 2014.

Pe 14 iunie 2016, Victor Grigorescu a completat o noua declaratie de avere, aceasta fiind obligatorie pentru anul fiscal 2015. In declaratia din iunie a mentionat ca a cedat folosinta unui bun mobil catre un offshore (n.red. aici acopera numele offshore-ului, lasand sa se vada doar ca e din insulele britanice), in perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015, pentru suma de 237.500 lei. Poate fi acelasi offshore sau altul. Nici de aceasta data nu a trecut in declaratia de avere ce bun mobil detine si a facut obiectul unei tranzactii mari. Practic, acel bun mobil i-a adus venituri de aproape 80.000 de lei pe luna, in perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015.

HotNews.ro a solicitat ministrului sa explice de ce nu trece in declaratia de avere bunul mobil care reprezinta o sursa importanta de venituri, in urma cedarii folosintei acestuia. Iata raspunsul ministrului: "Tranzactia in cauza este privata si dateaza anterior momentului numirii in functia de ministru. Este vorba de un contract privat, supus unor norme de confidentialitate ca orice contract intre persoane fizice sau juridice private. Asa cum se mentioneaza in declaratiile de avere deja publicate, pentru anii fiscali 2014 si 2015, in urma acestei tranzatii am incasat sumele de 554.000 lei, respectiv 237.500 lei. Pentru toate bunurile detinute si sumele incasate au fost platite taxe si impozite, integral. De asemenea, in declaratie se regaseste si numele platitorului. Tranzactia in sine ramane confidentiala. Tranzactia nu are legatura cu functia de ministru si nici cu domeniul energetic. Nu am facut vreodata vreo afacere legata de sectorul energetic, nu am si nu am avut niciun interes privat sau de orice alta natura in acest domeniu".

In schimb, Agentia Nationala de Integritate spune ca va demara o analiza. "(...)in temeiul dispozitiilor art. 12 alin. (1) si (2) lit. b) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, Agentia Nationala de Integritate va proceda la evaluarea declaratiilor de avere depuse de catre acesta(n.red. Victor Vlad Grigorescu)", precizeaza Agentia Nationala de Integritate pentru HotNews.ro.

NOTA Documentul atasat cuprinde ultimele trei declaratii de avere ale ministrului energiei.