Actionarii Oil Terminal vor desemna pe 10 octombrie, intr-o sedinta AGA, noi membri in Consiliul de Administratie al companiei. Acestia vor fi numiti in baza OUG 109/2011 privind managementul corporativ. In acest sens, Ministerul Energiei a realizat o lista cu cei alesi dupa o procedura de selectie, care a durat mai mult de jumatate de an. Pe lista se afla trei persoane care se afla deja in CA al Oil Terminal, iar din ceilalti trei, unul a mai detinut functia de membru in CA al Oil Terminal.

Oil TerminalFoto: Oil Terminal

Propunerile Ministerului Energiei

  • Toma Bogdan Costreie- actualul presedinte CA al Oil Terminal
  • Catalin Constantin Grigorescu - membru al CA
  • Dumitru Matei - membru CA
  • Iuliana Andronache - in prezent director general interimar al Electrica. Pe 24 octombrie ii expira interimatul
  • Cristian Florea- a mai detinut functia de membru CA al Oil Terminal in perioada decembrie 2013- august 2014. Conduce o companie de consultanta Well Done Accounting & Audit SRL si a lucrat pentru firma ButanGas Romania.
  • Bogdan Cristian Patriniche- specializat pe piete de capital. In 2012 a fost propus pentru preluarea conducerii Bursei de Valori Bucuresti.
  • Un alt saptelea membru este Dan Barbulescu, reprezentant al actionarului minoritar Broadhurst Investments Ltd.

In aceeasi sedinta AGA vor fi discutate si propuneri ale actionarului minoritar. Una este aprobarea pornirii actiunii in raspundere impotriva directorului general si a administratorilor societatii, pentru prejudicierea societatii ca urmare a operatiunilor desfasurate de catre acestia cu incalcarea legii. O acuzatie este Manipularea pietei de capital pe care sunt tranzactionate actiunile emise de catre societate, prin falsificarea situatiilor financiare preliminare aferente anului financiar 2015. Oil Terminal este acuzata de o posibila manipulare a pietei, in conditiile in care pe 15 februarie 2016 a raportat un profit net de un milion de lei pe 2015, moment in care pretul actiunilor a scazut cu 15%, iar o luna mai tarziu un profit net de 6,5 milioane de lei. In aprilie 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a demarat o investigatie privind o posibila manipulare a pietei bursiere prin transmiterea de informatii false de catre compania de stat OIL Terminal (OIL). De asemenea, conducerea societatii este acuzata de prelungirea nelegala a contractului de mandat al Directorului General al societatii pentru o perioada de 4 ani.

Directorul general al Oil Terminal este Viorel Ciutureanu. Se afla in aceasta functie din 2012, insa in urma cu patru luni i-a fost prelungit mandatul cu 4 ani de catre Consiliul de Administratie al companiei, care este interimar. Ciutureanu a trecut in declaratia de interese ca este vicepresedinte birou politic teritorial Constanta al PNL.

Pentru mai multe detalii citeste: