Romgaz va intrerupe de marti livrarile de gaze naturale catre Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), informeaza, luni, compania, potrivit Agerpres. In cazul intrarii ELCEN in insolventa, Romgaz va inscrie creantele la masa credala, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei. Datoria actuala a ELCEN catre Romgaz se ridica la 319 milioane de lei.

"SNGN Romgaz SA urmareste cu preocupare desfasurarea evenimentelor care decurg din cererile de insolventa ale companiilor bucurestene RADET si ELCEN. In cazul intrarii in insolventa a ELCEN, Romgaz va inscrie creantele la masa credala, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei. Din 27 septembrie 2016, SNGN Romgaz SA este obligata sa intrerupa livrarile de gaze naturale catre ELCEN", afirma Romgaz intr-un comunicat remis Agerpres.

Romgaz a semnat in luna iulie 2016 doua contracte de furnizare gaze naturale catre ELCEN aflate in derulare pana la data de 30 septembrie 2017, in valoare cumulata de 935,5 milioane de lei. De asemenea, cele doua companii au convenit in luna august o reesalonare a datoriilor restante ale ELCEN catre Romgaz pentru o perioada de 36 de luni. Datoria actuala a ELCEN catre Romgaz este de 319 milioane lei.

"ELCEN ne-a comunicat ca nu-si mai poate onora obligatiile contractuale incepand cu data de 27 septembrie 2016. Clauzele contractuale in vigoare si experienta din trecut care a condus la sute de milioane de lei datorie au obligat conducerea Romgaz sa intrerupa furnizarea de gaze naturale incepand cu acesta data pana in momentul in care se vor identifica solutii si masuri care vor putea permite ELCEN sa actioneze in conformitate cu contractele semnate cu Romgaz", se mentioneaza in comunicat.

Romgaz sustine ca, in calitatea sa de companie de interes national, cotata la bursa, are datoria de a proteja, in egala masura, interesele tuturor clientilor si pe cele ale actionarilor, in deplina respectare a legii si a angajamentelor contractuale.

"Recenta decizie care solicita intrarea in insolventa a ELCEN Bucuresti fara a informa in prealabil partenerii si neindeplinindu-se formalitatile prevazute in contractele incheiate obliga conducerea Romgaz sa actioneze in limitele mandatului acordat de Consiliul de Administratie si actionari, respectiv de a actiona in interesul companiei si a actionarilor sai si de a respecta in aceeasi masura toti consumatorii carora direct sau indirect le furnizeaza gaz in Romania. Situatia critica creata, fara a consulta partile implicate, necesita decizii de urgenta care trebuie luate de toate partile interesate si, din pacate, aceste decizii nu apartin in mod singular companiei Romgaz", afirma societatea.

Romgaz precizeaza ca, tinand cont de situatia nou creata, sprijina orice initiativa a partilor interesate care sa conduca la identificarea unor solutii durabile pentru asigurarea continuitatii furnizarii gazelor naturale pe perioada iernii 2016 - 2017.

"Securitatea furnizarii este o responsabilitate si un deziderat continuu al companiei, iar Romgaz si-a asumat furnizarea a peste 50% din consumul de gaze naturale al populatiei din Romania care includ si 50% din totalul cantitatii de gaze inmagazinate pentru a fi puse la dispozitie in perioada de iarna. SNGN Romgaz SA a reprezentat de-a lungul timpului un partener de incredere pentru ELCEN Bucuresti si, prin intermediul acestei companii, al cetatenilor din Bucuresti. Am acordat o atentie sporita acestei relatii comerciale, asigurandu-ne ca siguranta si continuitatea in furnizare este asigurata chiar si in cele mai vitrege conditii meteorologice. Conducerea Romgaz SA urmareste cu preocupare evolutia evenimentelor derulate dupa intentia anuntata a Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice - RADET Bucuresti de intrare in insolventa. Totodata, compania este preocupata si de rostogolirea acestei decizii asupra activitatii companiei Electrocentrale - ELCEN Bucuresti, unul dintre principalii clienti ai Romgaz", se mai spune in comunicatul Romgaz.

Romgaz este cel mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania. Compania este admisa la tranzactionare pe piata Bursei de Valori din Bucuresti si a Bursei din Londra (LSE). Actionar principal este statul roman cu o participatie de 70%. Compania are o experienta vasta in domeniul explorarii si producerii de gaze naturale, istoria sa incepand acum mai bine de 100 de ani in 1909. Romgaz face cercetare geologica in scopul descoperirii de noi zacaminte gazeifere, produce gaz metan prin exploatarea zacamintelor din portofoliul companiei, depoziteaza subteran gaze naturale, efectueaza interventii, reparatii capitale si operatii speciale la sonde si asigura servicii profesioniste de transport tehnologic. In 2013, Romgaz si-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producator si furnizor de energie electrica.