Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanta de Urgenta care stabileste un mecanism financiar mai rapid, prin care pot fi alocate sume din bugetele locale in scopul acoperirii diferentei de pret pentru producerea energiei termice in sistem centralizat. Sumele virate in contul escrow creat special cu aceasta destinatie vor merge direct catre furnizorii si producatorii de energie termica in sistem centralizat, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Aceasta este o ordonanta de urgenta creata special pentru a rezolva problema apei calde si caldurii din Bucuresti.

De asemenea, potrivit actului normativ adoptat astazi, pe o perioada de 12 luni de la intrarea in vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus masurii de poprire, in cadrul procedurilor de executare silita, reorganizare judiciara, insolventa si faliment, in cazul furnizorilor si producatorilor de energie termica.

Sumele acordate in avans pot fi virate in termen de 15 zile de catre autoritatile administratiei publice locale in conturile furnizorilor de gaze naturale, care vor utiliza sumele exclusiv pentru aprovizionarea producatorilor de energie termica cu gaze naturale, numai in baza unei justificari a avansurilor intre unitatea administrativ-teritoriala, furnizorul de energie termica, producatorul de energie termica si furnizorul de combustibil.

"Guvernul a gasit solutia legislativa pentru asigurarea, cel putin pe perioada acestei ierni, a energiei termice in sistem centralizat pentru populatie. In paralel, Ministerul Energiei a initiat restructurarea ELCEN, proces care trebuie continuat pentru ca la final vom avea sisteme centralizate de incalzire eficiente. Vorbim insa de probleme acumulate in ani, care trebuie rezolvate. Mai departe, responsabilitatea revine autoritatilor administratiei publice locale. Faptul ca astazi am ajuns la aceasta solutie, ca am reusit sa rupem cercul vicios, este insa decisiv pentru asigurarea energiei termice pentru cetatenii Capitalei", considera ministrul Energiei, Victor Grigorescu.