Guvernul Romaniei va acorda Republicii Moldova o finantare nerambursabila de 550.000 de euro, in vederea elaborarii proiectului tehnic detaliat pentru lucrarile de constructie a gazoductului Ungheni- Chisinau, potrivit unui Memorandum aprobat in sedinta de miercuri a Executivului.

Aceasta suma va fi alocata statului vecin in baza Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova, semnat la Bucuresti la 27 aprilie 2010 (Acord), astfel cum a fost modificat prin cele cinci Protocoale Aditionale, prin completarea Programului de Cooperare pe anul 2016.

In perioada 2014-2016, in baza Acordului semnat de guvernele celor doua tari si a protocoalelor aditionale la acesta, Romania a acordat succesiv sume de bani Republicii Moldova pentru implementarea mai multor proiecte.

In anul 2014, a fost incheiat Programul de cooperare pe anul 2014 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova (prin schimb de scrisori, semnate la Bucuresti si Chisinau, in data de 09.04.2014, in baza Articolului 1 din Acord), prin care a fost acordata o finantare in suma de 19.922.505,57 de euro (aprox. 90.000 mii lei) pentru realizarea de proiecte de investitii in infrastructura educationala (gradinite).

Cu ocazia intrevederii bilaterale dintre premierul Romaniei, Dacian Ciolos, si omologul sau moldovean, Pavel Filip, in august 2016, la Chisinau, s-a convenit accelerarea cooperarii in domeniul energetic, prin initierea si dezvoltarea de proiecte in zona interconexiunii retelelor de transport energie electrica si gaze naturale din cele doua state, prioritara fiind extinderea gazoductului Iasi-Ungheni pe portiunea Ungheni-Chisinau.

Decizia de astazi a Executivului concretizeaza rezultatele tratativelor de la Chisinau, finantarea nerambursabila de 550.000 de euro pentru statul vecin urmand sa fie destinata fazei a doua a constructiei gazoductului care interconecteaza sistemele de transport gaze naturale din Romania si Republica Moldova.

Implementator/beneficiar al actiunilor care urmeaza sa fie derulate va fi Vestmoldtrans, operatorul de transport gaze naturale din Republica Moldova, iar executant ¬ Transgaz, operatorul roman de transport.

Cei 550.000 de euro vor fi acordati Republicii Moldova dupa actualizarea Programului de cooperare pe 2016 intre guvernele celor doua state, in baza Acordului semnat la Bucuresti, in aprilie 2010, prin includerea elaborarii proiectului tehnic detaliat pentru lucrarile de constructie a gazoductului Ungheni-Chisinau.

Dezvoltarea relatiei cu Republica Moldova este o prioritate a politicii externe a Romaniei, tara noastra fiind angajata ferm in sustinerea procesului de integrare europeana a statului vecin, pe fondul modernizarii de ansamblu si implementarii de reforme democratice. In acest context, guvernul roman pune un accent major pe derularea de proiecte punctuale, convenite la nivel sectorial, care sa confere cooperarii celor doua tari in economie, cultura, transporturi, energie, dezvoltare durabila etc. o dimensiune pragmatica.

Interconectarea reteleleor de transport gaze si energie electrica dintre Romania si Republica Moldova va contribui la dezvoltarea social-economica a localitatilor din zonele prin care vor trece conductele si liniile aeriene aferente interconectarilor, precum si la dinamizarea industriei energetice si la cresterea securitatii energetice a celor 2 tari.