​Nuclearelectrica sustine ca proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda va aduce beneficii economico-financiare certe pentru companie. In plus, pe termen lung sunt estimate cresteri de preturi la energia electrica, mai arata Nuclearelectrica, printr-un comunicat de presa. Reamintim ca Fondul Proprietatea a spus joi ca proiectul care ar urma sa fie facut cu o companie chineza este nefezabil si ar putea crea mari prejudicii actionarilor Nuclearelectrica in cazul in care este continuat, avand in vedere situatia actuala a pietei energiei electrice, precum si prognozele pe termen lung.

Potrivit ultimelor declaratii publice ale reprezentantilor Ministerului Energiei, acest proiect va recupera valoarea investitiei doar la un pret al energiei electrice de 82 de euro/MWh, in timp ce pretul actual pe piata OPCOM este mult mai mic, respectiv 35-40 de euro/MWh. Aceasta diferenta de pret arata clar ca proiectul este nefezabil, se mai arata in comunicat.

Fondul Proprietatea critica si decizia Ministerului Energiei de a vota in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor companiei Nuclearelectrica din data de 17 octombrie impotriva propunerii referitoare la intocmirea unui raport privind sumele cheltuite pana in acest moment de companie cu proiectul privind constructia Reactoarelor 3 si 4.

In schimb, Nuclearelectrica sustine ca pretul de 82 Euro/MWh reprezinta pretul de piata estimat de Comisia Europeana pentru perioada 2030-2050. "De asemenea, avand in vedere datele estimate la nivel European si de Banca Mondiala, se preconizeaza pe termen lung o crestere a pretului la energie. Coroborat, Proiectul Unitatilor 3 si 4 va fi pus in functiune in intervalul 2025-2030, asadar, desi realizarea proiectului implica in prezent utilizarea unui mecanism suport, evolutia ulterioara a preturilor poate transforma acest mecanism dual in beneficiu pentru consumator", mai arata Nuclearelectrica.

Aceasta considera ca pe fondul scaderilor de preturi din ultima perioada, nu pot fi realizate noi capacitati de productie. "Situatia actuala de piata este descrisa de specialisti ca fiind un esec de piata, care a generat imposibilitatea realizarii de noi capacitati de productie si inlocuire a celor uzate moral si economic, produs gradual de impactul subventionarilor masive in sursele regenerabile. Corectarea situatiei actuale de piata poate proveni din proiecte de investitii majore si modificare legislativa. Insa, realizarea acestor proiecte majore de investitii, indiferent de sursa, necesita aplicarea unor mecanisme suport", sustine Nuclearelectrica.

"Aceste mecanisme suport, de tipul Contractelor pentru Diferenta, sunt utilizate in primul rand pentru ca in piata exista distorsiuni care impun aplicarea acestora. Acestea nu reprezinta o alegere a producatorului. Contractul pentru Diferenta se utilizeaza de marii producatori pentru a echilibra situatia din piata. Un astfel de mecanism nu creeaza o distorsiune de piata, ci ofera sustenabilitate pe fondul unor distorsiuni existente de piata. Contractul pentru Diferenta, mecanismul deja utilizat de Marea Britanie pentru realizarea proiectului nuclear de la Hinkley Point C nu este o forma de ajutor de stat, ci este un mecanism bidirectional gandit ca o alternativa de echilibrare a pietei, de fortare a producatorului sa vanda pentru a realiza strike- price-ul (deci asigura competitivitate in vanzare) si de protejare impotriva riscului legislativ si de reglementare. Este un mecanism bazat pe date de piata care permite realizarea de analize periodice pentru a scadea nivelul de pret garantat daca costurile se dovedesc a fi mai scazute decat planificat, deci evita supra-compensarea, pretul de referinta fiind un pret de piata stabilit cu un an inainte pentru a reflecta pretul estimat al energiei, pe baza preturilor medii de piata. In ceea ce priveste Proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda nu este stabilit in prezent un nivel al strike price-ului, stabilirea acestuia depinzand de o serie de factori financiari complecsi disponibili dupa realizarea studiului de fezabilitate, ulterior infiintarii companiei de proiect", mai arata Nuclearelectrica.

Compania mai sustine ca dublarea capacitatii nucleare va suplini un gol energetic, nu va fi o suplimentare cantitativa. Sursele regenerabile, a caror importanta este de necontestat in acest context, nu pot asigura singure aceste tinte, fiind necesar un mix echilibrat in care energia nucleara, prin caracteristicile sale, devine o solutie la fel de importanta, mai arata Nuclearelectrica.

Aceasta sustine ca va primi dividende rezultate din participatia minoritara in compania de tip producator independent de energie infiintata dupa expirarea duratei de viata (de aproximativ 2 ani) a companiei de proiect. Actionarii Nuclearectrica nu vor fi prejudiciati in niciun fel nici in prezent intrucat contributia efectiva a SNN la capitalul social al noii companii de proiect este in numerar doar in valoare de 2 milioane de Euro, conform strategiei proiectului. Restul contributiei SNN la capitalul social va fi doar cu activele existente, se mai arata in comunicat.

In ceea ce priveste refuzul de a aproba realizarea unui raport privind sumele cheltuite pana acum, Ministerul Energiei a raspuns la solicitarea HotNews.ro ca "nu a refuzat realizarea unui astfel de raport, dar a considerat ca o astfel de solicitare nu este de competenta Adunarii Generale".

Compania chineza cu care Romania a semnat memorandumul pentru Reactoarele 3 si 4 este acuzata de guvernul SUA de spionaj nuclear, potrivit departamentului de justitie al SUA, citat de The Guardian. Scandalul a aparut in luna aprilie, chiar inainte ca proiectul sa fie discutat in CSAT si a fost reluat in luna august de catre The Guardian.

Potrivit actului de punere sub acuzare de 17 pagini, inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al China General Nuclear Power Corporation si aceasta companie au conspirat in mod ilegal pentru a dezvolta material nuclear in China fara aprobarea SUA, “cu intentia de a asigura un avantaj pentru Republica Populara China”.

Procurorul general adjunct al SUA, John P. Carlin a spus ca “Allen Ho, la indicatiile unei companii chineze de energie nucleara detinuta de stat ar fi abordat si recrutat experti nucleari rezidenti in SUA pentru a furniza asistenta integrala pentru dezvoltarea si producerea de material nuclear special in China”.

“El a facut acest lucru fara sa se inregistreze la Departamentul de Justitie ca agent al unei natiuni straine si fara autorizatie din partea Departamentului SUA pentru Energie”, a explicat procurorul general adjunct.

“Punerea sub acuzare a celor care incearca sa eludeze legile SUA prin obtinerea de tehnologie nucleara importanta, pentru tari straine, este o prioritate a Diviziei de Securitate Nationala”, a adaugat Carlin.

Ho ar fi lucrat ilegal pentru China din 1997 pana in aprilie 2016, se spune in actul de acuzare.

Pedeapsa maxima pentru conspiratii pentru angajarea si participarea ilegala in dezvoltarea de material nuclear in afara SUA este de inchisoare pe viata si amenda de 250.000 de dolari.

Ho este nascut in China si a obtinut pasaport SUA, avand dubla cetatenie.

  • CGNPC este in centrul unei dezbateri la nivel national in Marea Britanie, compania chineza avand o participatie de 33% in proiectul de 21 mld. euro din Hinkey Point (Somerset), pe care premierul Theresa May l-a amanat din cauza ingrijorarilor privind implicarea Chinei. Amanarea a provocat la inceputul acestei saptamani un avertisment din partea ambasadorului chinez la Londra, acesta spunand ca relatiile dintre cele doua tari sunt intr-un “moment istoric crucial”. 

Pe site-ul propriu CGNPC scrie ca este cel mai mare constructor si operator de centrale nucleare din lume, operand 16 unitati cu o capacitate instalata de 17,09 GW.

Nuclearelectrica a semnat pe 9 noiembrie 2015, cu reprezentantii companiei China General Nuclear Power Corporation, Memorandumul de Intelegere privind construirea Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda.

Potrivit memorandumului, cele doua parti vor infiinta o companie de proiect, de tip joint-venture, in care compania chineza va detine o participatie de cel putin 51% si care va prelua valoarea investitiei Nuclearelectrica in filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect).

CSAT a stabilit ca unitatile 3 si 4 "reprezinta un proiect prioritar de investitii pentru Romania", a declarat presedintele Klaus Iohannis la sfarsitul lunii mai.

Compania a anuntat in ianuarie anul acesta ca primit o scrisoare de sprijin (Letter of Support) in legatura cu proiectul Reactoarelor 3 si 4 de la ministrul energiei, Vlad Grigorescu, trimisa in numele Guvernului Romaniei.

Cititi siCum a ajuns statul roman sa colaboreze cu chinezii pentru construirea Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Mai citeste si Ministerul Energiei, despre reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda: In cazul in care negocierile cu chinezii vor esua, vom va avea in vedere toate optiunile viabile pentru continuarea proiectului