Transelectrica sustine printr-un comunicat de presa ca a fost doar "un defect trecator" pe una dintre liniile electrice de inalta tensiune din zona Cernavoda. Reamintim ca Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost deconectata de la Sistemul Energetic National (SEN) in dupa-amiaza zilei de 08 noiembrie 2016, ora 15:37 din cauza avarierii liniei de evacuare putere de 400KV in SEN, potrivit unui anunt al Nuclearelectrica. Transelectrica nu se confrunta pentru prima oara cu probleme legate de sistemul energetic national. In luna iunie, din cauza unei avarii, a cazut sistemul in doua judete (Valcea si Arges), iar in urma unei furtuni au cazut mai multi stalpi de inalta tensiune in Mures.

Retea TranselectricaFoto: Transelectrica.ro

Legat de evenimentul de la Cernavoda, Transelectrica spune ca "defectul trecator" a fost eliminat rapid. "Statia 400 kV Cernavoda este racordata la Reteaua Electrica de Transport prin intermediul a cinci linii electrice aeriene de inalta tensiune de 400 kV si a fost proiectata pentru evacuarea in conditii de siguranta in Sistemul Electroenergetic National a energiei electrice produse de catre Unitatile 1 si 2 CNE Cernavoda. In data de 08.11.2016 la ora 15:37, ca urmare a unor conditii meteo nevaforabile caracterizate prin intensificari de vant cu aspect de vijelie si ploaie in zona, a avut loc un defect trecator pe una din cele cinci linii de evacuare, respectiv pe LEA 400 kV Gura Ialomitei- Cernavoda circ. 2, eliminat rapid si corect de instalatiile de protectie din capetele liniei. Dupa eliminarea defectului, linia a continuat functionarea normala si fara a afecta capacitatea de evacuare a puterii din CNE Cernavoda. Din informatiile operative, transmise de catre personalul de comanda operativa al Unitatii 1 CNE Cernavoda, declansarea de la SEN a Unitatii 1 CNE Cernavoda s-a produs ca urmare a declansarii turbinei de la sistemul de excitatie sau/si protectie generator aferent U1 CNE Cernavoda, in momentul aparitiei defectului trecator de pe linia de 400 kV", se mai arata in comunicat.

Potrivit acestuia, va avea loc o intalnire tehnica comuna Transelectrica- CNE Cernavoda pentru analiza detaliata a cauzelor producerii evenimentului si stabilirea masurilor ce se impun pentru prevenirea unor evenimente similare.

"Mentionam ca C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., este procupata permanent de cresterea sigurantei in functionare a instalatiilor din SEN, si in mod special in cele aferente zonei de retea adiacenta centralei nucleare de la Cernavoda, fiind consecventa strategiei de modernizare a liniilor si statiilor electrice din RET, continuand procesul de realizare a obiectivelor asumate prin planul de dezvoltare a RET pe termen mediu si lung", mai sustine Transelectrica.

Reamintim ca o avarie puternica asupra retelei electrice a lasat, pe 1 iunie, fara energie judetele Valcea si Arges, fapt fara precedent din 1977, cand tot sistemul energetic national a cazut. Potrivit unui document obtinut de HotNews.ro, ar exista un intreg lant de cauze, totul culminand cu defectarea unui intrerupator din celula LEA 220 Aref in statia 400/220/110 kv Bradu.

De asemenea, 19 iunie 2016, in urma unei furtuni puternice, mai multi stalpi de inalta tensiune au cazut la pamant. De asemenea, in urma unei furtuni puternice, mai multi stalpi de inalta tensiune din judetul Mures, langa statia Iernut, au cazut la pamant.

Pentru mai multe amanunte, citeste De ce a cazut reteaua electrica in judetele Valcea si Arges pe 1 iunie. PLUS Cum a distrus o furtuna mai multi stalpi, cu tot cu fundatii, in judetul Mures