​Complexul Energetic Hunedoara este o companie cu risc ridicat de a intra in faliment. "Exista riscuri in acest sens (...)Sunt riscuri destul de mari, eu sper sa le gestionam", a declarat marti Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, in cadrul unei conferinte organizate de Focus Energetic. Aceasta crede ca va exista totusi un sprijin din partea creditorilor in vederea "salvarii zonelor considerate viabile".

Pentru a intra in faliment, ar trebui mai intai sa fie demarata o noua procedura de insolventa. Reaminim ca societatea s-a aflat de doua ori in insolventa, insa de fiecare data procedura a fost intrerupta in urma unor decizii ale Curtii de Apel Alba Iulia.

In conditiile in care iesirea sa din insolventa nu se datoreaza imbunatatirii situatiei economice si financiare, Complexul Energetic Hunedoara va avea de infruntat probleme majore in gestionarea activitatii. "Exista riscul iminent al executarii conturilor societatii de catre creditori, implicatiile imediate fiind punerea S. CEH-SA in imposibilitatea asigurarii materialelor si serviciilor de stricta necesitate pentru continuarea activitatii si dificultati in efectuarea platilor salariale", a comunicat recent CE Hunedoara.

Saptamana trecuta, Curtea de Apel Alba Iulia a solutionat apelurile formulate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorul sindic al Tribunalului Hunedoara in dosarul de insolventa al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) si a respins cererea privind deschiderea procedurii insolventei. A fost pentru a doua oara cand CEH iese din insolventa in acest an, in urma unor decizii ale Curtii de Apel Alba Iulia. CEH a mai fost in procedura de insolventa in perioada 7 ianuarie- 3 mai 2016, in urma unei sentinte a Tribunalului Hunedoara. Insa, aceasta sentinta a fost desfiintata de CA Alba Iulia, in urma unei contestatii a Sindicatului "Noroc Bun". Pe 23 iunie a reintrat in insolventa, dupa o noua sentinta a Tribunalului Hunedoara, insa si aceasta a fost contestata la Curtea de Apel Alba Iulia de Sindicatul "Noroc Bun". Saptamana trecuta, Curtea de Apel a admis iar contestatia si astfel CE Hunedoara iese pentru a doua oara din insolventa.

In cadrul CEH lucreaza circa 6.000 de angajati la termocentralele Mintia si Paroseni, precum si la minele de carbune Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan din Valea Jiului.

CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei catre Ministerul Finantelor Publice.