Compania nationala de transport energie Transelectrica a achizitionat in 2011 un produs software pe care nu l-a mai utilizat, potrivit unei note de informare a Corpului de Control al prim-ministrului. Pe langa faptul ca nu a fost folosit, produsul IT a costat de peste trei ori mai mult decat a fost prevazut in contract. Beneficiarul contractului este Avantera SRL.

Retea TranselectricaFoto: Transelectrica.ro

"TRANSELECTRICA (Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri) a incheiat contractul nr. C454/2011 cu societatea AVANTERA S.R.L., avand ca obiect Licenta de utilizare aplicatie informatica de modelare organizatorica.

Pretul convenit in contract a fost de 74.226,40 RON, iar platile efectuate au fost in suma de 269.260,00 RON. In cazul acestui contract, produsele software achizitionate nu au fost instalate pe niciun dispozitiv, nu au corespuns cerintelor/nevoilor unitatii si nu au fost puse in functiune", se arata in documentul Corpului de Control al premierului.

Noua ministere impreuna cu unitatile aflate in subordine au platit peste 110,2 milioane lei pentru produse/licente software instalate, dar neutilizate, neimplementate sau identificate cu dificultati in exploatare sau cu defectiuni, din diverse cauze, se arata in analiza Corpului de control al Premierului.

19 ministere si companii din subordine au platit peste 3,1 miliarde de lei in ultimii 5 ani pe produse si licente software, Siveco, Teamnet si UTI fiind firmele care au castigat cei mai multi bani din aceste contracte.

Corpul de Control al Primului-ministru a efectuat o actiune de documentare cu privire la achizitiile de produse software realizate, in perioada 01.01.2011- 31.07.2016, la nivelul ministerelor Guvernului Romaniei si unitatilor aflate in subordinea/coordonarea/sub autoritatea acestora.

Citeste si Analiza a Corpului de control al Premierului: Statul a platit peste 3,1 miliarde lei pe produse IT in ultimii 5 ani/Noua ministere au platit peste 110,2 milioane de lei pe produse IT care sunt neutilizate sau functioneaza defectuos