Transgaz inregistreaza scaderi ale cantitatilor de gaze aflate in conducte. Potrivit datelor de pe site-ul companiei, joi, era inregistrat un volum de 34,59 milioane metri cubi, sub nivelul normal care este intre 38 si 44 milioane de metri cubi. Potrivit indicatorului "Line Pack" care arata volumul de gaze din conducte, nivelul de 34,59 milioane mc inseamna o stare de dezechilibu. Sub 33 de milioane mc se intra intr-o stare de risc. La solicitarea HotNews.ro, Transgaz a afirmat ca s-au inregistrat diminuari ale valorii "Line Pack", insa nu au fost afectate livrarile catre consumatori. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a prezentat joi, la Guvern, alte cifre, care nu sunt conforme cu realitatea.

"Pentru ziua gaziera de 12.01.2017, starea de echilibru a SNT va fi evaluata in data de 13.01.17. ora 6,00. Pe baza prognozelor efectuate estimam un line-pack de cca. 36,1 mil mc, sistemul fiind in echilibru", a precizat Transgaz, la solicitarea HotNews.ro.

"Pentru intervalul cu temperaturi foarte scazute s-au inregistrat diminuari ale valorii LP fara a fi afectate livrarile catre consumatori si parametrii operativi de functionare in siguranta a Sistemului National de Transport", a mai aratat Transgaz.

Potrivit companiei, in aceasta perioada au fost activate la maximum atat sursele din producta interna cat si sursele din depozitele de inmagazinare subterana si au fost suplimentate considerabil importurile de gaze naturale din Federatia Rusa.

Ministrul Energiei Toma Petcu prezinta, insa, alte cifre. "In aceasta perioada cantitatea de gaz din conducte s-a mentinut in limite normale de 38 milioane metri cubi", a spus Toma Petcu, joi, la inceputul sedintei de Guvern. Adica, datele Transgaz arata un volum de 34,5 milioane metri cubi, care indica o stare de dezechilibru, in timp ce ministru vorbeste de un volum de 38 de milioane de metri cubi, adica o valoare normala.