Compania ucraineana Naftogaz, care a primit o factura de 5,3 miliarde de dolari de la Gazprom, a anuntat miercuri ca nu o va plati. Acest conflict ar putea afecta si Romania, daca Gazprom ar opri livrarile, insa tara noastra poate rezista cateva saptamani fara gazele rusesti, afirma specialistii, potrivit Mediafax.

Compania de gaz din Ucraina, Naftogaz, a transmis ca nu va plati factura de gaz in valoare de 5,3 miliarde de dolari emisa de Gazprom pana cand nu se va finaliza disputa pe tema contractelor de gaz dintre cele doua companii de la curtea de arbitraj din Stockholm, relateaza Reuters.

Gazprom anuntase, marti, ca Naftogaz trebuie sa plateasca pentru gazul pe care nu l-a cumparat, potrivit clauzelor "take-or-pay" din contract, care acopera al doilea, al treilea si al patrulea trimestru din 2016. Gazprom sustine ca Ucraina trebuie sa plateasca factura in decurs de 10 zile.

Conditiile "take-or-pay" impun cumparatorilor sa plateasca pentru gaz indiferent daca au intrat sau nu in posesia livrarilor.