Consiliul Concurentei si ANRE vor analiza de ce s-au dublat preturile la energie si cum a fost manipulata bursa. Ce rol au avut declaratiile alarmiste ale ministrului Energiei, ministrului Economiei si ale Transelectrica

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 30 ianuarie 2017, 14:57 Economie | Energie


Retea Transelectrica
Foto: Transelectrica.ro
Pretul energiei electrice pe piata spot (Piata Zilei Urmatoare) a bursei OPCOM a inregistrat record dupa record in ultimele doua saptamani, ajungand sa depaseasca 600 lei/MWh, in perioade de varf, fata de maxim 300 lei/MWh cat era la inceputul lunii ianuarie. Este o situatie nemaintalnita pana acum, motiv pentru care au fost sesizate Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si Consiliul Concurentei, existand suspiciuni de manipulare a pietei. Dar cum s-a ajuns aici? Asa cum a atras atentia HotNews.ro inca de pe 13 ianuarie 2017, ministrul energiei si Transelectrica au invocat o iminenta criza energetica pentru ca Executivul sa aprobe o Hotarare de Guvern care ar putea permite blocarea exporturilor de energie. La scurt timp, preturile au explodat, fara sa fi existat nicio criza energetica. Intr-o situatie similara, dupa unele declaratii alarmiste, in iarna lui 2012, seful de atunci al Transelectrica a fost schimbat din functie.

Niculae Havrilet, seful ANRE, a declarat pentru HotNews.ro ca va incepe o analiza a situatiei. In acest sens, a fost cerut si ajutorul Consiliului Concurentei. Surse din Consiliu au confirmat ca le-a fost cerut sprijinul in vederea realizarii unei analize asupra modului in care s-au format preturile pe bursa OPCOM, in luna ianuarie. Asa cum se intampla in astfel de situatii, unii traderi au avut foarte mult de pierdut, iar altii au castigat.
 • Cum au evoluat preturile la energie, pe piata spot, in luna ianuarie
Potrivit datelor OPCOM, in prima saptamana a saptamana a lunii ianuarie, pretul mediu al energiei pe PZU a fost intre 184,7 lei/MWh si 279,6 lei/MWh, cu varfuri intre 194,1 lei/MWh si 334 lei/MWh. In a doua saptamana, in plina perioada de ger au inceput sa fie lansate, treptat, declaratii alarmiste, insa contradictorii in acelasi timp. Declaratiile erau facute de ministrul Energiei. Preturile au ajuns, in a doua saptamana, pana la o medie de 340 lei/MWh, cu un varf de peste 400 lei/MWh. In a treia saptamana, dupa ce au invocat ministrul energiei si Transelectrica o "iminenta criza a energiei", pretul mediu a urcat la peste 440 lei/MWh, iar varful a depasit 500 lei/MWh. In a patra saptamana, pe 26 ianuarie, a intervenit si Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, care a spus ca perioada de risc din sectorul energetic nu s-a terminat, ca se asteapta noi episoade de ger, iar pretul mare de pe bursa din aceasta perioada se va reflecta in factura consumatorilor. In acelasi timp, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a spus ca "sistemul ar fi putut sa intre in varful maxim de criza, adica putea sa intre in avarie", in urma cu doua saptamani. Pe 28 ianuarie, pretul mediu a ajuns la 502,9 lei/MWh, cu un varf de 621 lei/MWh. Un pret urias comparativ cu cel de la inceputul lunii. Chiar si in weekend, preturile au sarit de 600 lei/MWh, fapt neobisnuit pe piata energiei.
 • Ar fi putut influenta declaratiile ministrilor Energiei si Economiei preturile de pe bursa?
"Piata energiei a mers brici, chiar si in perioada de ger napraznic. A fost excedent de energie si am avut loc si de exporturi", au spus surse din domeniul energetic pentru HotNews.ro. Oficial o spune chiar seful ANRE, Niculae Havrilet. "Nu a fost vorba ca nu a mers piata. Am avut flux. Am avut exces de 15% care a fost exportat", a declarat Niculae Havrilet pentru HotNews.ro.

Dar daca nu au fost probleme pe piata energiei, de ce s-a vorbit despre o criza energetica?

Pe 9 ianuarie 2017, ministrul energiei Toma Petcu spunea ca Romania se afla intr-o "situatie delicata", motiv pentru care a fost nevoita sa refuze Bulgaria, care ar fi cerut ajutor de urgenta pe furnizarea de energie electrica. "Tinand cont de situatia delicata in care se poate afla Romania, nu ne-am asumat acest lucru si le-am comunicat ca nu putem sa-i ajutam. Ungaria, inca de acum doua zile, a dispus ca pentru perioada scurta sa sisteze exportul", a precizat Petcu. Practic, terenul a fost pregatit. Cateva zile mai tarziu, Guvernul a aprobat o Hotarare de Guvern, fara a se afla nicio secunda in dezbatare publica, prin care permite Transelectrica sa sisteze exporturile de energie, daca situatia o cere. Tot atunci, ministrul spunea ca se va ajunge la consumuri record de gaze naturale si de aceea, centralele ELCEN, Brazi si Galati vor functiona pe pacura o perioada, pentru producerea energiei electrice si termice. Ulterior, reprezentantii ELCEN au spus ca doar anumite grupuri au folosit partial pacura.

Pe 10 ianuarie 2017, Toma Petcu a spus ca este ingrijorat de situatia de pe Dunare, ceea ce ar putea provoca probleme in producerea de energie hidro. "Vom evalua in mod special situatia de pe Dunare, pentru ca in urmatoarele patru zile vom ajunge la un minim de 1.800 mc, ceea ce ne produce o mica problema de productie", a spus Petcu. Ulterior, s-a dovedit ca debitul Dunarii nu a scazut sub 2.000 mc/secunda. Pe de alta parte, ministrul recunostea ca nu au existat probleme de productie, chiar daca s-a ajuns la un consum foarte mare de energie. Dimpotriva, ar fi existat un excedent de 400 MW, care s-a dus la export. In aceeasi zi, ministrul a spus ca "stocul de carbune in mine este unul foarte bun", dar ca ar fi ceva probleme cu transportul lui catre centrale. Atunci, nu a spus nimic si despre stocurile care existau deja in centrale.

Pe 12 ianuarie 2017, la inceputul sedintei de Guvern, Toma Petcu a anuntat ca va cere suplimentarea ordinii de zi cu o hotarare despre care nu stia nimeni nimic. Nu s-a aflat nicio secunda in dezbatere publica. Inainte de a face acest anunt, ministrul a vorbit despre o situatie de urgenta si despre "o proasta pregatire in prealabil a perioadei de iarna de catre fostul guvern". A spus chiar ca s-a ajuns in "situatia de a fi tot timpul la limita stocului de carbune, riscand chiar oprirea lor de multe ori". Pentru a fi mai convingator a spus ca in centralele termoelectrice ale CE Oltenia s-ar afla doar 357.000 tone de carbune, care ar asigura o durata de functionare de doar patru zile, uitand sa aminteasca si de "stocul foarte bun din mine" despre care vorbise cu doua zile inainte. Aceasta in conditiile in CE Oltenia detine mine de suprafata, unele aflandu-se chiar langa centrale.

In noaptea dintre 12 si 13 ianuarie 2017, Ministerul Energiei transmite un comunicat de presa prin care anunta ca Executivul a aprobat un proiect de Hotarare de Guvern, la propunerea ministerelor Energiei si Economiei, in urma unei notificari din 11 ianuarie a Transelectrica cu privire la iminenta aparitiei unei situatii de criza in functionarea Sistemului Energetic National. Hotararea permite Transelectrica sa ia mai multe masuri extreme, precum intreruperea exporturilor de energie, in caz de criza energetica.

13 ianuarie 2017. Un raport al Complexului Energetic Oltenia dovedeste ca situatia este departe de a fi dramatica. Raportul arata ca pe data de 12 ianuarie, ora 7.00, stocurile erau de 816.300 tone, dublu fata de cat prezentase ministrul la inceputul sedintei de Guvern. Raportul CE Oltenia prezenta si stocurile din centrale, si cele din in navetele aflate in traseu. Ulterior, Ministerul Energiei a sustinut ca in cadrul sedintei de Guvern, ministrul Toma Petcu a prezentat cifre raportate de Transelectrica in privinta stocurilor de carbune existente in Complexul Energetic Oltenia. Potrivit ministerului, Transelectrica ar fi raportat doar stocurile din centrale, nu si cele aflate in mine, si de aceea ar aparut diferente intre ce a declarat Toma Petcu si ce a prezentat CE Oltenia.

Pe 26 ianuarie 2017, Alexandru Petrescu, Ministrul Economiei, a declarat ca perioada de risc din sectorul energetic nu s-a terminat, intrucat se asteapta noi episoade de ger, iar pretul mare de pe bursa din aceasta perioada se va reflecta in factura consumatorilor, potrivit Agerpres. "Impactul intotdeauna se regaseste in factura finala la consumator, dar ceea ce este important pentru noi este ca, in aceste momente de criza, sa facem o retrospectiva cum am ajuns aici. Daca, din perspectiva celor doi operatori de transport, Transgaz si Transelectrica, noi ne-am facut foarte bine treaba si am asigurat integritatea sistemului pe ambele zone, politica de stocare sau lipsa de coerenta in aceasta politica din vara, cu impact in iarna, poate ne-a adus intr-o zona de risc mai ridicat decat de obicei", a spus Petrescu, citat de Agepres, in cadrul unui eveniment pe teme energetice. In aceeasi zi, cu aceeasi ocazie, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a spus ca sistemul energetic ar fi putut intra in avarie in urma cu doua saptamani, daca nu ar fi venit weekend-ul, iar perioada de viscol nu ar fi luat sfarsit, intrucat nu existau stocuri suficiente de carbune. Potrivit Agerpres, el a fost intrebat de ziaristi care este cauza preturilor uriase din aceste zile de pe bursa de energie, care au ajuns la 600 de lei pe MWh, de doua ori mai mari fata de inceputul anului. Iancu a spus ca nu s-au constituit stocuri de carbune.
 • In 2012, intr-o situatie similara, seful Transelectrica a fost inlocuit din functie
Pe 13 februarie 2012, Transelectrica a anuntat ca "din cauza deficitului de energie electrica din Sistemul Energetic National, in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export". Practic, Transelectrica informa ca nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a Sistemului National Energetic. Imediat dupa acest anunt, a intervenit ministrul economiei de atunci, Lucian Nicolae Bode, spunand ca ia in calcul limitarea sau sistarea exporturilor de energie in perioada 16 februarie-15 martie. Dar cateva ore mai tirziu a revenit si a spus ca "in acest moment nu exista probleme in producerea de energie". Spre seara, Ministerul Economiei a anuntat ca Lucian Bode a dispus revocarea din functie a directorului general al Transelectrica SA, Horia Hahaianu, in urma solicitarii premierului de atunci, Mihai Razvan Ungureanu. Cererea a survenit in urma anuntului facut de Transelectrica. A doua zi, Hahaianu a spus ca nu a fost revocat din functie, ci si-a dat demisia de onoare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8481 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  Uite de aia (Luni, 30 ianuarie 2017, 15:08)

  Toni_Romania [utilizator]

  Uite de aia a "marit" Psd pensiile si altele. ca stia de aceasta mega-scumpire.
  • +5 (5 voturi)    
   Poate mega-potlogarie? (Luni, 30 ianuarie 2017, 15:26)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   ...
  • +10 (10 voturi)    
   gust amar (Luni, 30 ianuarie 2017, 15:40)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Le da 5% marire la pensie si le creste facturile la utilitatile care atarna cel mai greu in bugetul pensionarilor din Romania... oameni de bine si de incredere, n-ai ce sa le zici.

   sunt curios ce puteri vor avea consiliul concurentei si procurorii de a remedia/recupera pagubele produse in acest caz.

   se anunta acest tun inca de la inceputul lunii, ma surprinde totusi ca s-au sesizat in cursul aceleiasi luni... stiu, ce pare relativ normal este surprinzator la noi.
   • -5 (7 voturi)    
    Dar in general (Luni, 30 ianuarie 2017, 16:03)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui g01an

    Dar in general din 1990 preturile au crescut de mii de ori si lefurile doar de cateva ori. Adica toate cele 14 guverne au facut scumpiri demente, indiferent de insigna.
  • +3 (3 voturi)    
   Bani de furat! (Luni, 30 ianuarie 2017, 18:38)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Uite asa se castiga banii nemunciti! Pe spinarea cetatenilor ce isi platesc taxe si facturi, baietii destepti iar fac buuzunarele pline! Declaratiile ministrului de la energie nu au fost intam[platoare!
   • 0 (0 voturi)    
    Așa vor învăța românii să nu mai glorifice taxele (Luni, 30 ianuarie 2017, 23:53)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui fit

    Există o adevărată isterie a fiscalității printre români, o mulțime de comentatori se transformă în acitiviști ai fiscului.

    Pe măsura maturizării societății românești, ar trebui să se înțeleagă că banii din taxe și impozite vor fi întotdeauna folosiți incorect de către autoritățile publice, iar asta e valabil inclusiv în State și în Germania, nu doar în România.

    Așa că singura soluție rezonabilă este reducerea taxelor și impozitelor, pentru ca banii să fie folosiți în mai mare măsură de către cei care îi câștigă, decât de funcționarii publici și de politicienii care de fapt trăiesc ei înșiși din acei bani, pe lângă faptul că umplu cu ei buzunarele băieților deștepți.
    • 0 (0 voturi)    
     fraza (Marţi, 31 ianuarie 2017, 10:15)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     "Pe măsura maturizării societății românești, ar trebui să se înțeleagă că banii din taxe și impozite vor fi întotdeauna folosiți incorect de către autoritățile publice, iar asta e valabil inclusiv în State și în Germania, nu doar în România."

     Serios? Domnule, in Occident daca se fura ban public apai se fura poate un max. de 10%. In Romania politicienii si acolitii lor fura/sifoneaza 70%.
 • +14 (16 voturi)    
  Sa se caute efectele (Luni, 30 ianuarie 2017, 15:10)

  Frank777 [utilizator]

  Analiza de efect.Efectul a fost ca baietii destepti din energie au facut bani.Efectul cauzator a fost actiunea ministerului energiei.Din cele doua componente s-au facut bani si romanii au ca efect al guvernarii PSD mai putini bani in buzunare.le-a bagat mana in buzunar PCRPSD si le-a luat ce nu le-a dat.Si tot asa o sa le dea de-o sa le ia mai mut cat o sa lea.Ca sa vada si bugetarii si pensionarii ca PCR da ca sa ia.Cu o mana da cu 10 ia .Mai votati voi PCRPSD?Va ajunge?
  • -6 (8 voturi)    
   Amnezie (Luni, 30 ianuarie 2017, 15:24)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   In Ro postdecembrista utilitatile se scumpesc CONTINUU din 1990. Deci si sub Cdr si Pdl s-au facut scumpiri aberante, la greu. Adica genocid.
  • +6 (6 voturi)    
   analiza de la ce trader a facut bani (Luni, 30 ianuarie 2017, 15:38)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   ar putea incepe. poate se transforma in ancheta, cine stie
  • +3 (3 voturi)    
   Au așteptat venirea PSD la putere. (Luni, 30 ianuarie 2017, 17:20)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Băieții deștepți din energie.La fel ca borfașii lui Iordache,escrocii din energie au acționat mai rapid decât măsurile de creștere a pensiilor și salariilor.Eu mă aștept la scumpiri de la 1 februarie,creșterea salariului minim va impune asta.Creșterea salariului se va face pe buzunarul nostru.
 • -5 (7 voturi)    
  Ancheta este in curs,voi deja v-ati pronuntat (Luni, 30 ianuarie 2017, 15:22)

  xrogo [utilizator]

  asa ca eu zic sa-l demitem!
 • +2 (4 voturi)    
  Nedumeriri . (Luni, 30 ianuarie 2017, 15:27)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  De ce s-a dublat pretul , acum in iarna , la consumuri mari ? Pentru ca asta este pretul corect . Unde altundeva in lume se livreaza energie electrica la 40 E /mw si se vinde la consumatori , de diversi distribuitori , ca Enel , ca Eon , ca Electrica etc la pretul de 133E/mw , adica la un adaos comercial de 300 % , asa ca la restaurante ? . Pretul de 40 este la limita existentei pentru cei mai multi producatori , datorita faptului ca grosul instalatiilor si amenajarilor sunt de dinainte de Revolutie si sunt amortizate in contabilitati dar asta nu inseamna ca trebuie sa intre in pret cu zero din amortizari .
 • +3 (5 voturi)    
  imediat cum a venit ciuma rosie la butoane, (Luni, 30 ianuarie 2017, 15:31)

  tropotaru [utilizator]

  s-au si trezit din morti(!) baietii destepti
 • +8 (10 voturi)    
  habarnisti (Luni, 30 ianuarie 2017, 15:41)

  Goya [utilizator]

  asta se intampla daca pui in functie oameni care nu au alta calitate decat cea de umili servitori ai celui ce i-a numit in functie, aka dragnea

  Evident ca declaratiile fara discernamant (nici nu ai de unde cere) ale ministrului au creat conditii pentru speculatii pe bursa

  daca urmariti site-ul transelectrica, veti vedea ca de la inceputul anului, in afara unor intervale orare limitate, Romania a fost exportator net de energie, deci criza a fost doar in capul lui petcu
 • +4 (6 voturi)    
  oare s-a facut specula ? (Luni, 30 ianuarie 2017, 15:46)

  sorvas [utilizator]

  dar in acelasi timp o specula premeditata ? si aici mi se pare ca exista doua variante:

  1. ministrii sunt prosti si au marit pretul si au cauzat aceasta criza a pretului efectiv prin tampeniile pe care le-au declarat public.

  2. treaba a fost premeditata si s-a urmarit destabilizarea/ cresterea pretului pentru ca cei care le sunt complici sa speculeze asta. e clar vorba de zeci poate sute de milioane de euro (aproximez babeste dar ma gandesc ca altfel nu se merita).


  varianta 2 este cu atat mai plauzibila daca urmarim desfasurarea faptelor si a declaratiilor care urmeaza un curs ce pare planuit in avans. deci ori sunt prosti ori sunt vicleni. sa fii prost si sa ajungi ministru psd e putin probabil. sa fii prost si viclean si sa ajungi ministru psd impins din spate de cei destepti ce culeg foloase de urma ta....mult mai probabil.

  sa speram ca se va ancheta si se va face lumina.
  • +4 (4 voturi)    
   a fost un tun "geros" (Luni, 30 ianuarie 2017, 16:18)

   cladob [utilizator] i-a raspuns lui sorvas

   mascat si de alte evenimente care sa le ascunde miscarea. Au pus in cor 2 ministri si comisia din parlament sa joace ping-pong despre criza plus o OUG, astfel ca piata a reactionat si a cumparat mai mult, astfel pretul crescand.
   E facatura cu ajutorul directorului general Transelectrica fiindca stocul exista ca doar e in tara si deja contractat, chiar daca in mine.

   Benificiarii directi sunt aici

   http://www.transelectrica.ro/web/tel/structura-actionariat

   dupa cum se vede actionarii juridici (peste 35%) si cei fizici (peste 6%) se bucura din plin de dublarea pretului .. Dar si statul ca are de unde sa plateasca pensiile, care oricum or sa fie mai mici fiindca tb sa plateasca facturile ..

   A fost
  • +2 (2 voturi)    
   mda (Luni, 30 ianuarie 2017, 16:42)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui sorvas

   cu siguranta a fost un TUN dat de "baietii destepti din energie" prin intermediul papusei numite de PSD la ministeru` energie...

   totul e prea bine pus la punct iar rezultatul a adus bani frumosi in buzunarul unora, iar partidul si-a luat si el comisionul evident.

   problema este ca pretul a ramas acelasi, sa inceapa sa vina facturi de "regularizare" la energie, acolo unde populatia plateste diferenta dintre energia reglementata si cea de pe piata libera care evident ca s-a dublat in 20 de zile

   mafie de sus pana jos, mafie brevetata de PSD evident
 • +3 (5 voturi)    
  Asta inseamna sa votezi prosti si sa urasti (Luni, 30 ianuarie 2017, 15:50)

  Maniu [utilizator]

  tehnocratii. Ministrul respectiv nu scrie corect gramatical, inseamna ca, cu cea mai mare probabilitate (J si exceptii), n-a citit la viata lui, nu si-a antrenat creierul, deci nu are idei sau solutii. Or sa vada votacii psd cum o sa ne arda cel putin la buzunar guvernarea asta. Tehnocratii - adica oameni cu pregatire si rezultate CONFIRMATE in societate - sunt cica ”aroganti”. Dar Tăriceanu - zero rezultate profesionale - ce e? Dar Dragnea - zero faimă profesională - ce e? Anchetă de urgență!
 • +1 (1 vot)    
  Ce rol? (Luni, 30 ianuarie 2017, 16:25)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  Rolul de a ajuta. Pe cine? Pe baietii destepti, ca doar nu poporul de care nu mai poate Dragnea.
 • +1 (1 vot)    
  declaratii false (Luni, 30 ianuarie 2017, 16:41)

  DragosIonescu [anonim]

  Nu cumva minstrul ala grasan care a lansat stirea falsa,alarmista,ar trebui sa fie cercetat de procuratura ? Ca poate n-a facut-o din prostie,ci urmarind un scop murdar.
 • +1 (1 vot)    
  Sa isi dea demisia...( ministrul ) (Luni, 30 ianuarie 2017, 16:54)

  Olyx [utilizator]

  sau sa fie demis...Daca nu se intampla nimic din cele doua optiuni, lumea o sa inteleaga faptul ca acest ministgru e chiar unul din cei care au MANIPULAT GROSOLAN BURSA OPCOM !...
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 31 ianuarie 2017, 15:15)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by