​In Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor se desfasoara, in acest moment, o sedinta extrem de tensionata, la care participa reprezentantii actorilor de pe piata gazelor. Discutiile de poarta cu ton ridicat, ajungandu-se chiar la gesturi extreme. Presedintele Comisiei, Iulian Iancu (PSD), enervat peste masura, l-a dat afara un director din Ministerul Energiei, Corneliu Condrea.

Iulian Iancu Foto: HotNews.ro

Acestuia i s-a cerut corespondenta cu reprezentantii Comisiei Europene care ar fi stat la baza elaborarii Ordonantei de Urgenta, discutata in acest moment in Camera Deputatilor. Corneliu Condrea a spus ca a inmanat documentele respective chiar presedintelui Comisiei Iulian Iancu, saptamana trecuta, la sedinta precedenta. Iulian Iancu a strigat ca este o minciuna si ca nu-i mai da cuvantul. Condrea a insistat ca i-a inmanat documentele si daca doreste, poate sa le primeasca si oficial, daca va face o solicitare catre Ministerul de Externe. "Acum ma trimiteti la Ministerul Afacerilor Externe? Nu va mai dau cuvantul", s-a rastit Iancu. Imediat dupa aceea, i-a cerut lui Condrea sa paraseasca sala. "Va rog sa parasiti sala. Este de neimaginat. Acum inteleg de ce unii se bat atat de tare sa mentina aparentele unui demers legal", a spus Iancu, in timp ce Condrea isi strangea lucrurile pentru a iesi din sala.

Unul dintre documentele la care facea Condrea referire este o scrisoare a presedintelui CE. Pe 29 iulie 2016, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a transmis o scrisoare Guvernului Romaniei prin care a cerut eliminarea barierelor fizice si comerciale in exportul gazelor naturale, in schimbul finantarii de 180 de milioane de euro pentru construirea gazoductului BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria) pe partea romaneasca.

Aceste discutii tensionate se poarta pe marginea OUG 64/2016 care prevede liberalizarea totala a pretului de achizitie a gazelor din productia interna, incepand cu 1 aprilie. Distribuitorii si marii furnizori se opun acestei ordonante de urgenta, propunand o serie de amendamente care schimba total sensul acestei ordonante. Iulian Iancu sustine aceste amendamente. O astfel de discutie a avut loc si saptamana trecuta, ocazie cu care actorii de pe piata energiei si-au expus punctele de vedere.

Pentru mai multe amanunte, citeste De ce risca Romania sa piarda 180 de milioane de euro pentru gazoductul BRUA si sa plateasca amenzi uriase catre Comisia Europeana