Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediul central al companiei Distrigaz Sud Retele SRL si la punctele de lucru ale acesteia din Sfantu Gheorghe, Brasov, Targoviste, Blejoi (Prahova), Galati, Pitesti, Craiova, se arata intr-un comunicat al institutiei. In cadrul investigatiei, este analizata si posibila impunere a unor tarife majorate/inechitabile, pentru prestarea serviciilor respective, consumatorilor care s-au racordat la sistemul de alimentare cu gaze naturale in localitatile si zonele geografice pentru care compania detine licenta de distributie. Distrigaz Sud Retele este filiala de distributie a Engie Romania, care detine o participatie de 99,97%.

Inspectiile s-au derulat in cadrul investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta al Distrigaz Sud Retele SRL pe piata serviciilor de avizare tehnica a proiectelor, receptie si punere in functiune a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale.

Potrivit acestuia, inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilei practici anticoncurentiale analizate. Documentele ridicate in cadrul inspectiilor se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

UPDATE Distrigaz Sud Retele SRL a reactionat, sustinand ca "deruleaza toate activitatile cu deplina respectare a legislatiei in vigoare". "Consiliul Concurentei a efectuat o inspectie inopinata pe data de 15 martie 2017, la Distrigaz Sud Retele SRL, in urma deschiderii unei investigatii cu privire la un posibil abuz de pozitie dominanta, prin folosirea in mod abuziv a pozitiei de monopol natural detinuta pe piata distributiei gazelor naturale in zonele pentru care detine licenta de distributie, cu privire la tarifele pentru prestarea serviciilor de avizare tehnica a proiectelor, receptie si punere in functiune a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale consumatorilor care s-au racordat la sistemul de alimentare cu gaze naturale in perioada ianuarie 2011 - iulie 2012", se arata intr-un comunicat al Distrigaz Sud Retele SRL.

Potrivit acestuia, pe tot parcursul inspectiei, Distrigaz Sud Retele a cooperat cu reprezentantii Consiliului Concurentei si le-a pus la dispozitie toate informatiile necesare derularii acesteia in bune conditii, aceasta cooperare fiind de altfel consemnata si retinuta ca atare de catre Consiliul Concurentei in documentele inspectiei.

Distrigaz Sud Retele este o filiala a ENGIE Romania, infiintata in martie 2008 ca urmare a separarii activitatii de distributie de cea de comercializare. Activitatea principala a societatii este reprezentata de distributia gazelor naturale. Distrigaz Sud Retele deserveste 19 judete din sudul tarii si municipiul Bucuresti, gestionand o retea de distributie de aproximativ 19.000 km. Judetele deservite de catre companie sunt: Arges, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea, Valcea, Vrancea.

Inspectiile inopinate constituie o etapa preliminara a investigatiei, iar efectuarea lor nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste existenta unei incalcari a Legii concurentei.