Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat marti seara, la Antena 3, ca a cerut companiilor din subordine sa prevada in mod obligatoriu in acest an alocarea a minimum 20% din venituri pentru investitii, ceea ce inseamna ca in acest an aceste societati vor investi 1 miliard de euro in modernizari, potrivit news.ro.

Ministrul a subliniat ca sunt companii de stat care nu si-au indeplinit planul de investitii asumat pentru anul trecut.

"Majoritatea companiilor, daca va uitati la capitolul de investitii, sunt sub nivelul de investitii care l-au stabilit in anul 2015 pentru 2016. Ei nu au reusit sa investeasca 100% din ce au stabilit din bugetul pe 2016, fara sa vorbim de rezerve", a afirmat Petcu.

Potrivit ministrului, in afara de Transgaz si Transelectrica, al caror actionar majoritar este Ministerul Economiei, doar companiile din domeniul energiei au virat peste 4 miliarde lei, adica aproape un miliard de euro, catre bugetul statului.

"Ma refer ca taxe, dincolo de valoarea dividendelor, care a fost redistribuita, care ajung in total la aproape milioane euro", a declarat Petcu.

De asemenea, ministrul Energiei a mai spus ca firme specializate vor recruta conducerile companiilor energetice de stat, unde acum administratorii sunt provizorii, numiti pentru patru luni.

"Vor fi companii care vor fi selectate de Ministerul Energiei sa faca aceasta selectie. Deci vorbim de o perioada tranzitorie, in care statul trebuie sa se miste foarte repede pe cateva obiective si in special sunt cele legate de investitii. Daca cei din consiliul de administratie nu inteleg ca pe noi ne intereseaza investitiile - pentru ca eu cum pot sa aduc bani in economie suplimentar, pot sa aduc prin aceste dividende, dar pot sa aduc facand performanta si investind", a mentionat Petcu.

Ministrul Energiei spune ca un criteriu important pe care consiliile de administratie le vor impune conducerilor executive ale societatilor energetice de stat este de a realiza investitii de cel putin 20% din venituri.

"Eu am cerut companiilor din Ministerul Energiei ca sa isi prevada obligatoriu in acest an minim 20% din venituri pentru investitii. Si ele le-au prevazut toate. 20% inseamna aproape 1 miliard de euro care se va investi pentru modernizari. Pentru ca acesta va fi criteriul. I-am fortat ca, prin creionarea bugetului, sa aduca inca un miliard de euro pentru investitii", a mai spus Petcu.

Ministerul Energiei este actionar majoritar la cele mai profitabile companii de stat, intre care Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Conpet sau Oil Terminal.