Compania rusa Gazprom este interesata sa cumpere gaz extras de la zacamantul azer Shakh Deniz incepand din a doua faza de exploatare a proiectului, a anuntat vicepresedintele grupului StatoilHydro (operatorul proiectului pe probleme comerciale). Purtatorul de cuvant al companiei ruse, Serghei Kuprianov, a refuzat orice comentarii suplimentare.

Surse apropie concernului gazelor naturale au confirmate insa pentru Vedomosti existenta unor discutii pe aceasta tema. „Este insa prematur sa vorbim de decizii concrete de marketing”, au precizat acestea.

Zacamantul Shakh Deniz a inceput sa furnizeze gaze naturale in decembrie 2006, iar in prezent se extrag circa 8 miliarde de metri cubi, toate destinate Turciei, Azerbaidjanului si Georgiei. In noiembrie 2007, aici au fost descoperite noi rezerve de gaze, estimate la aproximativ 1 trilion de metri cubi.

Odata cu exploatarea acestor rezerve va demara etapa secunda de realizare a proiectului. Participantii la proiect mai au nevoie de cativa ani pentru lucrari suplimentare de prospectare, menite sa determine volumul exact de gaze.

Dupa cum precizeaza Vedomosti, Gazprom are nevoie de gaz pentru aprovizionarea conductei South Stream din Rusia in sudul Europei.