Consiliul Concurentei a anuntat miercuri ca a efectuat inspectii inopinate la E-Distributie Muntenia (fosta Enel Distributie Muntenia) si la sediile a patru companii care proiecteaza si executa instalatii de racordare la reteaua electrica: Electrical Power Consulting SRL, Simco International Impex SRL, Institutul de Studii si Proiectari Energetice- ISPE SA si Servicii Energetice Muntenia SA.

Distributie ENELFoto: AGERPRES

UPDATE Reprezentantii E-Distributie (ENEL) spun ca societatea cooperează pe deplin cu autoritatea competentă, punând la dispoziție toate documentele și informațiile solicitate. "În această etapă preliminară, nu putem face alte comentarii", mai arata reprezentantii E- Distributie.

Inspectiile au fost efectuate in cadrul investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta al operatorului de distributie a energiei electrice, E-Distributie Muntenia, in zona pentru care detine licenta emisa de ANRE, cu efecte si pe piata serviciilor conexe, respectiv elaborarea studiilor de solutie, proiectarea si executia instalatiilor de racordare etc.

Autoritatea de concurenta suspecteaza ca E-Distributie Muntenia ar discrimina unele companii prestatoare de servicii conexe prin selectarea unor operatori pe alte criterii decat cele prevazute de legislatia in vigoare. In acest fel, ar putea fi afectati si consumatorii prin influentarea de catre EDM a solutiilor tehnice propuse utilizatorilor, a duratei si a costurilor de racordare la reteaua de energie electrica, precum si a optiunii utilizatorilor de a alege prestatorii de servicii conexe.

Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilei practici anticoncurentiale analizate. Documentele ridicate in cadrul inspectiilor se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

Inspectiile inopinate constituie o etapa preliminara a investigatiei, iar efectuarea lor nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste existenta unei incalcari a Legii concurentei.