Sorin Grindeanu a participat, miercuri, la Paris, la ceremonia dedicata aderarii Romaniei si Argentinei la Agentia pentru Energie Nucleara (NEA) a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), premierul apreciind ca aderarea la NEA va permite tarii noastre sa aiba acces la expertiza de varf in domeniul energiei nucleare.

Premierul a fost insotit de catre ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, Rodin Traicu, presedintele CNCAN, Horia Grama, presedintele ANDR, Radu Puchiu, coordonator national pentru relatia cu OCDE, Luca Niculescu, ambasadorul Romaniei in Franta, relateaza News.ro.

"Statutul de membru al Agentiei pentru Energie Nucleara a OCDE este un pas important pentru sectorul energiei nucleare din Romania, pentru ca asigura accesul la cele mai bune practici, statistici si cercetari, precum si o expertiza valoroasa pe care se vor putea fundamenta deciziile guvernului in acest domeniu. De asemenea, vom fi mai pregatiti pentru a raspunde provocarilor din domeniul energiei si schimbarilor climatice", a declarat prim-ministrul Sorin Grindeanu.

Aderarea la NEA, organizatia care are ca membri 31 de tari cu cele mai avansate programe nucleare din lume, reprezinta si un pas catre admiterea Romaniei in OCDE. "Guvernul considera ca Romania este deplin pregatita pentru inceperea negocierilor de aderare la OCDE, pe baza meritelor si rezultatelor economice. Suntem optimisti ca o decizie in acest sens va fi luata cat mai curand", a spus seful Executivului.

In contextul vizitei la Paris, premierul Grindeanu a avut in aceasta seara si o intrevedere cu secretarului general al OCDE, Jose Angel Gurria.

Romania si-a depus oficial candidatura pentru a dobandi statutul de membru al NEA in octombrie 2016. Programul nuclear al Romaniei a fost apoi supus unui proces de evaluare de catre secretariatul NEA, efort comun la care au participat ministerele abilitate din Romania, reprezentati ai industriei nucleare si ai institutelor de cercetare din domeniu, precum si Comitetul inter-ministerial pentru relatia Romaniei cu OCDE.

"Prin decizia anuntata de OCDE, Romania reconfirma angajamentul sau de lunga durata pentru dezvoltarea energiei nucleare si pentru cooperarea internationala. Romania dispune de infrastructura si o industrie nationala dezvoltata in domeniul energiei nucleare si utilizeaza o tehnologie nucleara sigura (CANDU-6)", transmite biroul de presa al Guvernului.