Furnizorii de gaze ar putea sa nu mai fie obligati de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) sa constituie depozite pentru viitorul sezon rece, in conditiile in care pretul gazelor de import va fi la iarna mai mic decat al gazelor inmagazinate, a declarat, joi, presedintele institutiei, Niculae Havrilet, citat de Agerpres.

"Daca o vom face, daca vom obliga furnizorii, o vom face pentru securitate, nu pentru a avea pretul cel mai mic. Insa trebuie sa ne gandim si cine plateste siguranta. Consumatorul poate nu vrea, cine l-a intrebat? S-ar putea interpreta ca fiind ajutor de stat pe care il dam unei firme care inmagazineaza", a spus Havrilet.

Potrivit acestuia, cel mai corect ar fi sa existe un stoc strategic si unul liber.

"Este o initiativa legislativa sa se faca din acest an un stoc strategic. Legea va stabili cine il va face, ar putea fi chiar Rezervele Statului", a adaugat presedintele ANRE.

El a mai spus ca iarna viitoare va fi prima cand importurile vor fi mai ieftine decat gazele de productie interna depozitate.

"Anul trecut era reglementat pretul pentru populatie la 60 de lei pe MWh si, cu 20 de lei tariful de inmagazinare, gazele din depozite au costat 80 de lei. In acelasi timp, pretul gazelor de import era tot acolo, 79-80-81 de lei. Dar acum este o diferenta de 12 lei, iar consumatorul are dreptul sa-si schimbe furnizorul cu unul care, de exemplu, cumpara gaze doar din import, iar, pe termen lung, obtine un pret si mai bun de 80 de lei si nimeni nu poate opri consumatorul sa se duca la alt furnizor. Atunci furnizorul care a inmagazinat vine si spune: "Mie cine imi plateste, ca eu am fost obligat sa inmagazinez?".

Pana in prezent, furnizorii au fost obligati sa depoziteze o anumita cantitate de gaze in perioada aprilie-octombrie, gaze care erau utilizate in timpul iernii, pentru securitatea aprovizionarii in varf de consum.